The Musical Box: Supertramp på nya spår

tisdag 18 juni 2019

Supertramp på nya spår

SUPERTRAMP – INDELIBLY STAMPED - 1971

Supertramp började sin karriär som udda artrockare i popvärldens utkant. När andra albumet Indelibly Stamped kom 1971 bytte gruppen spår. Men det fanns ett problem med Indelibly Stamped. Supertramps nya inriktning var oklar. Skivan saknade dessutom riktigt intressanta låtar och floppade därför ganska rejält.
Nu i efterhand finns det många som ser Indelibly Stamped som ett av Supertramps minst intressanta album tillsammans med synthiga Free As A Bird från slutet av 80-talet. Skillnaden skulle kunna vara att skivan med lite fantasi kan påstås peka ut den riktning som tre år senare skulle brisera med Crime Of The Century, Supertramps storverk och den skiva som gjorde gruppen känd på allvar utanför den innersta kretsen i den brittiska intellektuella popvärlden.

Det finns nämligen låtar på Indelibly Stamped som absolut visar åt det hållet, bland andra boogiesvängiga Coming Home To You Soon och långa Remember. Välgjord artrock med snygga inslag av både jazz och pop. Av den anledningen skulle man kunna kalla Supertramps andra för deras övergångsalbum från progrock till artrock och jazzrock.
Men å andra sidan innehåller skivan också en hel del låtar som är väldigt annorlunda jämfört med både debutskivan och alla senare plattor. Som till exempel nästan hårdrockiga Potter, som vid sidan av andra supertramplåtar känns märklig och bisarr.

Supertramp testar utöver det också andra stilar, känner både på folkrock, mainstreampop och givetvis jazz. Variation brukar för det mesta vara ganska spännande, men sammantaget blir det inte särskilt bra, albumet känns bara rörigt, trevande och sökande.


Det andra felet med Indelibly Stamped är att låtarna inte vill lägga sig i minnet. Det är välgjort, självklart genomarbetat och snyggt, men lite för allmänt hållet. Indelibly Stamped kan därför säkert vara en besvikelse för många. Men fans som följt bandet genom alla år kommer givetvis att hitta detaljer som är spännande.

Nr: 1036/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare, men har nu lyssnat på den igen och ändrat uppfattning i så stor grad att jag skrivit om texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar