The Musical Box: Country Joes vietnamprotest

onsdag 18 december 2019

Country Joes vietnamprotest

COUNTRY JOE & THE FISH – I-Feel-Like-I´m-Fixin´-To-Die Rag – 1967

Låten börjar med en skränande kör och avslutas med k-pistskott och en gigantisk (kärnvapen)explosion. I-Feel-Like-I´m-Fixin´-To-Die Rag är kanske den mest kända av alla protestsånger mot vietnamkriget.
Country Joe & The Fish var ett av de psykedeliska rockband som dök upp under The Summer Of Love 1967. De snabbt populära på grund av sina ironiska texter kryddade med svart humor och singeln släpptes senare samma år.

Låten hade dock redan några år på nacken, den var inspelad 1965 och hade det året också getts ut på EP:n Songs Of Opposition eller Rag Baby Talking Issue No 1, som följt med en undergroundtidning gjord av Country Joe McDonald. Men det var det ingen som kom ihåg två år senare...

Det var när låten togs med på Country Joes album I-Feel-Like-I´m-Fixin´-To-Die som den blev känd på riktigt, och älskad eller hatad i hela USA och i andra delar av världen också.

Country Joes satiriska svarta budskap i texten blev en av de gnistor som tände proteststormarna över hela världen mot kriget i Vietnam.
”And it's one, two, three, what are we fighting for? Don't ask me I don't give a damn Next stop is Vietnam. And it's five, six, seven, open up the pearly gates, Well there ain't no time to wonder why, Whoopie! We're all gonna die!”

Nr: 131/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar