The Musical Box: Journeys sista med originalsättningen

fredag 27 december 2019

Journeys sista med originalsättningen

JOURNEY – NEXT – 1977

Den tredje och sista av de journeyskivor jag har i samlingen. Det är också den sista med originalsättningen. Den med santanafolket Gregg Rolie som sångare och gitarristen Neil Schon samt The Tubes Ross Valorie och Prairie Prince ( den sistnämnde dock ersatt av Aynsley Dunbar på den här skivan).
Det var efter Next som Journey bytte stil och gick mot en ny karriär inom AOR. Det är därför det är min sista. Jag kom aldrig överens med Journey nya sound och sångaren Steve Perry. Foreigner, Styx och REO Speedwagon hörde aldrig till mina favoriter.

Jämfört med de två första plattorna, som båda är högkvalitativ progressiv jazzrock är det här en något mer avvaktande sak. Det är mycket gitarr och en hel del muller från Rolies keyboards, men inte lika mycket Santana som tidigare, inte så jazzigt utan mer spacerock.
Men det är en platta jag verkligen uppskattar för de långa spacerocksekvenserna och för de blixtrande gitarrsolona, samtidigt som jag kan tycka att det ibland blir lite för mycket av det goda, lite tjatigt med andra ord. Någon hitlistemusik är det definitivt inte.

Och den kapitalistiska sidan av mig kan förstå skivbolaget som krävde förändringar, samtidigt som min mer sunda sida säger att det här bandet nog borde fått fortsätta på den inslagna vägen.

Inledningen med Spaceman, I Would Find You liksom instrumentala Nickel And Dime är bra bevis för det. De är de mest intressanta låtarna på Next, men det övriga materialet inte är dåligt det heller.

Nr: 1695/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar