The Musical Box: An American Prayer

söndag 24 juni 2012

An American Prayer

Skumma skivor från förr – Del 9
Finaldags på helgens tema “Skumma skivor från förr” och då passar den här skivan bra. Ett album som spelades in av Doors efter Jim Morrisons död, där de satt musik till dikter han läst in på nåt hotellrum nånstans. Om det är skumt, intressant, en kulturgärning eller bara spekulativt får du bedöma själv. Men till skillnad från de flesta andra skivor den här helgen är detta ett album som emellanåt spelas här hemma.

JIM MORRISON - AN AMERICAN PRAYER - 1978

1978 spelade Doors in LP:n An American Prayer. De tre kvarvarande medlemmarna i bandet satte då musik till dikter som Jim Morrison spelat in strax innan före död 1971.
Eller musik förresten, bakgrundsmusik och effekthöjande muzak är kanske ett bättre ord. För om man ser enbart till musiken är det ingen större prestation. Det är inget Doors-album, om nu någon trodde det.

Det är mer uppläsning av dikter än ett musikalbum.
Men varför inte?

Det skulle nog vara stor skillnad på att själv läsa de här dikterna i en bok eller från ett papper, jämfört med att få dem upplästa. Och då av Jim Morrison själv, the Lizard King.
An American Prayer blir av den anledningen en upplevelse. Doors blåser faktiskt liv i Jim Morrisons skruvade dikter och visioner. En del tycker säkert att det här borde avfärdas som mer eller mindre trams. Och det är rätt märkliga saker ska väl erkännas.

Men Robby Krieger, Ray Manzarek och John Densmore lyckas med hjälp av Morrisons röst måla upp nästan surrealistiska bilder. Inspelningen blir till slut som modern abstrakt konst där inga närmare förklaringar ges. Det är upp till lyssnaren själv att skapa sina egna tankar och känslor.

Det går inte att lyssna på låtarna en och en. Här gäller det att ta sig tid, sitta ner och lyssna igenom hela inspelningen.

Nr: 427/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar