The Musical Box: Jazzrock eller hårdrock...

måndag 25 juni 2012

Jazzrock eller hårdrock...

BUSH – BUSH – 1970

Bush är ett kanadensiskt rockband från det tidiga 70-talet. Gruppen gav bara ut en platta 1970 och har bland vissa fått rykte om sig att vara ett av de tidiga hårdrockbanden.

Och det kan man väl med en stor portion fantasi och viss medvetandeutvidgning försöka kalla det. Men hårdrock är det nog inte ändå...
Bush låter mer som en blandning av Three Dog Night och Steppenwolf. Alltså soulinspirerad pop och rätt tung psykedelisk rock. Det är kanske inte så konstigt, Bush turnerade en gång i tiden med de där två.

Men det räcker inte. För bandet har också en del likheter med Doobie Brothers. Jag tänker då närmast på plattan What Were Once Vices Are Now Habits från 1974. Vilket är en spretig platta för att vara Doobies och med rätt så vassa gitarrer, en del anser den vara gruppens bästa.
Skit samma, för Bush har lite mer än så. De lägger nämligen in en hel del jazzrock i sin musik också. Och lite funk, ungefär som James Gang. Räcker det?

I vilket fall som helst gillar jag deras platta. Det finns flera sköna låtar. I Can Hear You Calling är en skrapig soulrocklåt med fräcka licks. Den gjorde förresten Three Dog Night en cover på senare.

Tuffa Back Stage Girl och släpiga Young Street Patty har väldigt mycket Steppenwolf över sig. Och Livin´ Life är inte långt från Doobies.
Bush fick aldrig det där stora genombrottet. Deras platta anses numera vara rätt svår att få tag på, och dyr brukar den vara också.

Det blev som sagt bara en skiva. Domenic Troiano och Roy Kenner tog över efter Joe Walsh i James Gang, Pentti Glan och Prakash John blev studiomusiker och spelade senare in tillsammans med storstjärnor som Alice Cooper och Lou Reed.

Nr: 1227/2222

2 kommentarer:

  1. Hur många band har det funnits som använt sig av gruppnamnet Bush? Förutom det band du skriver om här vill jag minnas att det fanns ett brittiskt indierockband som kallade sig Bush på 90-talet. Jag vet också att jag har nån låt med en grupp som kallar sig Bush på nån platta med obskyr garagerock från 60-talet (typ nån av Pebbles-volymerna eller nån annan platta i samma anda). Man kan fråga sig varför detta trista gruppnamn varit så populärt? För mig låter det synnerligen fantasilöst och tråkigt att kalla sig "Buske".

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, håller med! Snabbsökning på Allmusci gav fem träffar på olika grupper med namnet Bush.

    SvaraRadera