The Musical Box: En låt som blev film

lördag 23 juni 2012

En låt som blev film

Skumma skivor från förr - Del 5
En skiva med Arlo Guthrie ska kanske inte räknas in bland skummisarna. Men Alice´s Restaurant kom till på lite märkliga vägar, så den måste vara med här ändå.

ARLO GUTHRIE - ALICE´S RESTAURANT - 1969

Alice´s Restaurant Massacree är en 18 minuter lång ”prat-monolog-protest-sång av Arlo Guthrie. Det är den enda låt jag känner till som blivit film.
Arlo Guthrie skrev låten 1965 efter att han åkt fast för nedskräpning och fick böta 50 dollar. I slutändan handlar den inte helt oväntat om vietnamkriget.

Och som sann protestsångare i sin far Woodys fotspår hittade Arlo Guthrie just den där tonen som fick folk att lyssna. Och nån att göra en film 1969...
Arlo spelar förresten med själv i filmen, som lär vara en komedi (jag har inte sett den).

Samma år spelade Arlo Guthrie på Woodstockfestivalen. Och lägligt nog, bara några dagar efter att festivalen var över kom soundtracken till filmen ut.

Givetvis är alla låtar skrivna av Arlo Guthrie och det går att hitta flera små guldkorn. Men den klart lysande stjärnan är naturligtvis Alice´s Restaurant Massacree, som här delats upp i två delar, en på varje sida av plattan.

Låten i sin helhet finns på Arlos debutplatta från 1967. Det är tydligen en riktig amerikansk klassiker nu för tiden. Vissa radiostationer har tydligen som tradition att spela låten varje Thanksgiving.

Soundtrack-LP:n gavs ut både av MGM och United Arists. Det är den sistnämnda jag har i min samling.

Nr: 1961/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar