The Musical Box: Dumbledore på vinyl

lördag 23 juni 2012

Dumbledore på vinyl

Skumma skivor från förr - Del 4
Ha, ha! Nu tar jag till det tunga artilleriet på helgtemat ”Skumma skivor från förr”. Denna märkliga skiva har funnit vägen till min samling på grund av skivbolaget Dunhill, vars skivor jag samlar på med blandad framgång. Här knyts den psykedeliska popen ihop med fantasylitteraturen...

RICHARD HARRIS - I, IN THE MEMBERSHIP OF MY DAYS - 1974

Det här blir förmodligen både första och sista gången jag nämner Harry Potter på den här sidan.
Men jag har hittat en skiva med Aldus Dumbledore. Han som var rektor på Hogwards.
Eller nej, det har jag väl egentligen inte. Jag har hittat en skiva med Richard Harris. Han som spelade rollen som Dumbledore i de två första Harry Potter-filmerna. Han dog för några år sedan.

Denne irländske skådespelare hade tydligen många strängar på sin teater-lyra. Han spelade med i klassiska 60-talsrullar som Kanonerna på Navarone, Myteriet på Bounty och Hjältarna från Telemarken. På senare år hade han roller i filmer som Gladiator och så de där Potter-filmerna då.

Han spelade också in en rad musikalbum.
Och så var han poet. Skrev dikter.

Den skiva jag hittat är en kombination av musik och poesi. Förmodligen är det inte ett album som i normala fall borde ingå i en samling med rock-plattor. Men jag kunde inte låta bli.
I, In the Membership of My Days från 1974, jämför jag nämligen gärna med Rick Wakemans album Journey to the Centre of the Earth, eller Kung Arthur och Henrik den åttonde, som är tonsatta berättelser och dikter. Ibland lite väl pretentiöst, men samtidigt rätt avkopplande att lyssna på.

Richard Harris är däremot inte lika strukturerad. Ibland far hans dikter iväg åt alla möjliga håll, ackompanjerade av klassisk musik och kyrkokörer. Lite som den där skivan med Jim Morrison, An American Prayer, där Doors satte musik till Morrisons dikter efter hans död. Både spännande och rörigt, men väldigt flippat.

Så nånstans mellan Rick Wakeman och Jim Morrison , där finns Aldus Dumbledore.

Nr: 456/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar