The Musical Box: New Age eller psykedelia?

söndag 24 juni 2012

New Age eller psykedelia?

Skumma skivor från förr – Del 8
Man skulle kunna ta Golden Avatar för ett vanligt popband med psykedeliskt anslag. Men gruppen har sitt ursprung i Hare krishna-rörelsen och lirar givetvis sitar och andra indiska instrument. Ännu en sån där sak där dammet börjat samlas i drivor. Men nu ska den ut i ljuset.

GOLDEN AVATAR - A CHANGE OF HEART - 1976

Jag har för mig att jag köpte Golden Avatars skiva A Change of Heart av Hare krishna-folket i Stockholm. Jag ställde undan den ganska fort, mest irriterad för att jag betalade 20 spänn för den. Golden Avatar är inte särskilt spännande.
På en del musiksajter kallas det här för progressiv rock. Men nä...Golden Avatar låter mer som amerikanska västkustpop-polarna Seals & Croft, med en liten anstrykning av Crosby, Stills, Nash & Young.

Den stora skillnaden är att bandet använder en hel del blås, allt från sax till flöjt, i låtarna. En annan skillnad är texterna, om evigt liv och så vidare.
Jag misstänker att bandledaren Mike Cassidy tillhörde Hare Krishna-rörelsen själv. Av den anledningen kanske man skulle kunna kalla det New Age eller till och med psykedelia. Inte minst för att även sitar och en del andra indiska instrument finns med.

Men så var det det här med blåssektionen...
Om de låtit bli det kanske den här skivan hade varit mer intressant än den är. Problemet med A Change of Heart är dessutom att ingen av låtarna är riktigt bra. Det är rätt slätstruket.

Nr: 1417/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar