The Musical Box: Den eviga jakten på Eddie Riff

söndag 17 juni 2012

Den eviga jakten på Eddie Riff

ANDY MACKAY – IN SEARCH OF EDDIE RIFF - 1974

Eftersom dagens text ska handla om Andy Mackays album In Search Of Eddie Riff känns det viktigt att först reda ut vem Eddie Riff var.

Det finns teorier att den här skuggfiguren är en rhythm´n´blues-artist från mitten av 50-talet. Men några klara besked via Internet har jag inte hittat. Saken blir ju inte enklare av att en sökning på namnet ger en jämrans massa träffar på Eddie Van Halen och hans beryktade riff...
Det finns en och annan som påstår att Eddie Riff egentligen hette Nehemiah Ruffin och lirade gitarr med Elmore James. Jag vet faktiskt inte. Men det skäms jag inte för.
Andy Mackay hade ju inte heller hittat honom...

In Search Of Eddie Riff är förresten en förbannat bra platta. Innan jag utvecklar det måste jag säga att det är viktigt att ha den första pressen av den här skivan, den på Island Records från 1974...

He, he. Nej, det är inte alls viktigt...bara nördigt. Skivan gavs ut året efter också med lite annan låtordning och nån låt utbytt. Varför har jag inte lagt ner tid på.

Det här är första soloplattan av saxofonisten Andy Mackay. På 70-talet lirade han i Roxy Music och hängde med Brian Eno. Han är alltså en av de stora...i min värld alltså...

Det sägs att han gjorde In Search Of Eddie Riff under ett av Roxy Musics många uppehåll. Och att Mackay ville få chansen att ”göra sin egen grej”.

Det är förmodligen därför han ger sig på både klassiskt (Wagner och Schubert), soul och country. Allt givetvis tolkat på hans eget sätt.

Min skiva är sliten och lite lagom knastrig. Men det hindrar inte att jag gärna spelar den ändå. Andy Mackay är lysande på sitt instrument och jag gillar hans lite udda tolkningar.

Sen går det ju inte att komma ifrån att det – trots allt – låter en hel del Roxy Music om musiken.

Och är det nån som hör nåt om Eddie Riff, får ni gärna höra av er...

Nr: 2036/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar