The Musical Box: Hare Krishna på topplistorna

lördag 23 juni 2012

Hare Krishna på topplistorna

Skumma skivor från förr – Del 6
Hinduismen var hippierörelsens vagga och en stor inspirationskälla för new age-rörelsen. Men nog är musiken skum, särskilt för oss som inte har koll på de annorlunda rytmerna och tonerna. Dagens sista skiva på temat ”Skumma skivor från förr”. Men tro inte att det är slut...Det är en dag i morgon också...

GODDESS OF FORTUNE - 1985
Hare Krishna, hare krishna
krishna, krishna
hare, hare
hare rama, hare rama
rama rama
hare hare

Så där går Hare Krishna-hymnen, eller mantrat, som bland annat sjöngs av Hare krishna-folket när de förr vandrade omkring på gatorna i Stockholm. Eller gör de det fortfarande? Jag vet inte.
Det är ett mantra som man vet använts av hinduer sedan 1400-talet. Det blev känt utanför Indien på 60-talet, tack vare Hare krishna-rörelsen och...Beatles.

1969 gick en inspelning av mantrat upp på den engelska topplistan. Året efter hamnade mantrat Govinda också högt på listorna.

New Age och hippierörelsen var säkert en del av orsaken till det. Men det största skälet var nog att George Harrison producerade inspelningen av båda. Och om jag inte har alldeles fel är han också med och kompar på gitarr på Govinda...det låter i alla fall så.

Båda inspelningarna finns på LP:n The Radha Krishna Temple, som gavs ut av Apple Records 1969. Samtliga de sju hymner som spelats in är producerade av beatlesgitarristen.
Den är svår att få tag på. Men jag kan tänka mig att den skivan är ett måste för alla äkta samlare av Beatles.

Återutgivningar av inspelningen gjordes dock på 80-talet, på skivbolagen Spiritual Sky och Lotus Eye, då med namnet Goddess of Fortune. Kruxet är bara att de också kan vara rätt svåra att hitta...

Nr: 1719/2222

2 kommentarer:

  1. Upptäckte först idag (bättre sent än aldrig) detta fantastiska tema "Skumma skivor från förr"! Underbart upplägg och ett jättejobb är nerlagt kan jag förstå.
    Tack Olle! Det är alltid trevligt att återkomma till din blogg!

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, jo, det är ju knappast såna här skivor jag spelar i vanliga fall...

    SvaraRadera