The Musical Box: Caviar pizza är en lyx

fredag 16 augusti 2019

Caviar pizza är en lyx

ANDERS F RÖNNBLOM – CAVIAR PIZZA – 1994

Första spåret på Rönnbloms Caviar Pizza är svår att komma överens med. Mycket gitarrgnissel och en ödestämning som faktiskt blir ganska obehaglig ju längre låten går. Gitarrgnisslet upphör, men den dystra stämningen ligger kvar.
Förmodligen var det exakt det Anders F var ute efter, texterna på skivan är stundtals bittra, de skaver. Det är en mörk skuggvärld som dyker upp, där olyckliga figurer visar sig och sen försvinner, gatflickan Sanna, ett par som möts på ett norrlandshotell.

Är den svenska modellen ironi eller en hägring. Mycket känns igen från förr, men är ändå nytt. De tolv tiggarna från Krig & fred & countrymusic finns där. Som alltid är persongalleriet spännande, skildringarna nakna och melodierna växer för varje gång.
Caviar Pizza är en lyx, rysk kaviar. Anders F.s album med samma namn känns lyxigt att få lyssna på, även om eftersmaken kan vara bitter. Låtar som Sannas värld, Annabeenox, Stockholmsdröm och inte minst Sången om Sveriges väl och ve och Grand Hotel skulle alla kunna vara F-klassiker, om det nu inte vore för att det redan fanns så många att välja mellan.

Caviar Pizza är ett album jag gärna återkommer till. Jag tror till och med jag vågar påstå att det är ett av hans främsta verk. Åtminstone är det en av mina rönnblomsfavoriter nu för tiden, som tagit över efter Rapport från ett kallt fosterland.

Numera är detta en CD som kan vara svårt att få tag på, som med nästan alla Anders F:s album. När ett begagnat ex någon enstaka gång finns ute till försäljning brukar det bli ganska dyrt. Vad jag vet har det aldrig gjorts någon återutgivning av Caviar Pizza.

Nr: 193/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar