The Musical Box: Hög kvalitetet av Mark Oliver Everett

lördag 24 augusti 2019

Hög kvalitetet av Mark Oliver Everett

EELS – BLINKING LIGHTS AND OTHER REVELATIONS – 2005

Hey Man (Now You´re Really Living) är den första låten från den här dubbel-CD:n jag kommer att tänka på. Tror nog att den blev en hit, men inte i Sverige. Den andra låten är Trouble With Dreams, är den andra singel från skivan och ännu en lysande poplåt av Mark Oliver Everett.
Det finns gott om bra pop på Blinking Lights And Other Revelations, det är en dubbel-CD där E, som Everett ibland kallar sig, fått in sammanlagt hela 33 låtar. Det är inget fuskarbete heller, det är genomgående hög kvalitet, oftast mycket hög, och inga korta mellanlåtar på en halv minut eller så.

Det är riktiga låtar allihop. De låtar jag redan nämnt kan jag inte påstå är de enda som är intressanta på skivan, det finns så mycket mer. Jag är till exempel barnsligt förtjust i hela första CD:n där jag sitter och småryser till varenda låt. Man kan nog kalla det mästerverk.
Uttrycket är urvattnat och överanvänt, men jag vågar nog kalla den för Eels egen Exile On Main Street, eller hans eget White Album, så bra är Blinking Lights And Other Revelations. Självklart ett synnerligen gediget arbete, det sägs att skivan tog sju år att sammanställa. Egentligen är det dock bara som alltid, Eels lite spretiga pop, telefonröst, väl ihopsnickrade melodier, nästan alltid lätt melankoliska.

Men den här gången är kvaliteten genomgående så hög och dessutom är det så mycket av det att man tappar andan. Det melankoliska skulle kunna vara ett litet minus, men är det inte. Visst är musiken oftast sorgsen, men den har så mycket att berätta och känns så hoppfull att känslan i stället blir positiv.
Jag tror man kan kalla Eels musik för indiepop, det är absolut alternativ pop. Det är väldigt spännande och ganska udda i den allt mer mainstreamformade popvärlden. Där behövs det såna som E, hans musik känns som en räddning.

Så var det särskilt under en period i början av 2000-talet då jag tyckte all ny pop lät ungefär likadant. Hittade ingen som helst utveckling eller nytänk, men Eels var med och visade att det fanns andra och outforskade vägar.

Vi tar det här men namnet en gång till. Det finns skivor både med E och Eels. Det är i allmänhet soloalbum av Mark Oliver Everett. Oftast tar han hjälp av andra musiker. På den här skivan hittar man till exempel Tom Waits, John Sebastian och Peter Buck, gitarrist i REM.

Blinking Lights And Other Revelations är inte ett album man bara lyssnar på i bakgrunden, det är ett album med flera bottnar som kräver lyssning och en hel del koncentration. Att det då är 33 låtar kan göra det lite besvärligt, man måste vara ganska hängiven för att orka med så mycket på en gång.

Och det är väl den enda negativa kritik jag direkt så här kan komma på, det är mycket på en gång. Men den som en gång i tiden fastnade för album som Beautiful Freak, Daisies Of The Galaxys och Shootenanny är det här den självklara fortsättningen.

Nr: 289/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar