The Musical Box: Bra skivtvätt – men galet högt ljud

söndag 18 augusti 2019

Bra skivtvätt – men galet högt ljud

När man samlar skivor, och dessutom köper en hel del begagnade skivor blir det till slut nödvändigt med en skivtvätt. Jag använde under några år en manuell maskin men insåg att den inte var särskilt effektiv. Dessutom blev det ganska slabbigt att hålla på. Så jag satsade på en då ny maskin, en Pro Ject VC-S.
Det är en förhållandevis billig tvättmaskin, kostar cirka 5000 kronor till skillnad från de riktigt dyra, som använder ultraljud, som kostar det femdubbla, minst. Pro Ject-maskinen tvättar skivorna med hjälp av en rengöringsvätska som läggs på manuellt.

Vätskan sugs därefter upp av en vaacumpump. Min erfarenhet är att tekniken funkar bra, även om den givetvis har mer att önska. Riktigt smutsiga skivor, där smutsen går långt ner i spåren är nästan omöjliga att få rena. Det kan ofta också vara så att man behöver tvätta skivan flera gånger för att få effekt.
Den rengöringsvätska som används kan ha betydelse. Till exempel tycker jag inte den vätska Pro Ject tillhandahåller är särskilt effektiv när det gäller smutsborttagningen, den verkar däremot hjälpa hyfsat bra mot statisk elektricitet.

En orsak till det kan vara att man inte har alkohol i rengöringslösningen. Orsaken till det i sin tur är att det tydligen kommit rapporter om att alkoholen i tvättvätskan på lång sikt kan vara skadlig för vinylen. Men om det är bekräftat eller inte känner jag inte till.

Själv använder jag en tvättvätska som heter L´Art Du Son, även den alkoholfri men som ger ett betydligt bättre resultat än Pro Jects egen.

Jag ser två problem med Pro Jects tvättmaskin. För det första verkar maskinen med tiden bli väldigt högljudd. Vaacumpumpen ger ifrån sig ett ihållande tjutande ljud som gör att jag efter knappt ett halvårs användande tvingats använda hörselkåpa när jag kör den. Det är verkligen inte bra!

Jag fick min första maskin utbytt hos leverantören på grund av detta. Men den nya maskinen visar nu, trots sparsamt användande, upp samma beteende. Jag misstänker att det kan vara något slags konstruktionsfel.

För det andra är det osäkert var vätskan som sugs upp verkligen tar vägen. Det finns en behållare i maskinen som ska samla upp den använda vätskan. Men trots att jag nu är inne på min andra maskin har det aldrig vid något tillfälle funnits någon vätska i behållaren. Men nånstans tar ju vätskan vägen.

En obekräftad uppgift säger att användare upptäckt att deras maskin, vars hölje är gjort i trä, börjat ruttna inifrån. Det har dock inte jag sett. Jag är mer orolig för att vätskan i stället kommer ut i luften i aerosolform. Därför använder jag numera bara min maskin då jag har möjlighet att vädra ordentligt.

Sammantaget tycker jag tekniken med applicering av vätska som sen sugs upp av en vaacumpump är en bra teknik för den summa pengar man betalar. Men nackdelarna med det höga ljudet och var vätskan tar vägen väger över. Nästan gång jag köper en skivtvätt – för en sådan behöver jag – kommer det inte att bli en Pro Ject, utan någon annan.
Så här använder man Pro Ject VC-S
1. Skruva fast skivan på den roterande tallriken. Applicera vätska och sprid ut med den medföljande borsten. Låt vätskan verka under någon minut. Svårt smutsade skivor kan behöva längre tid.
2. Ta bort den smutsiga vätskan med hjälp av vaacumsugen som läggs över skivan samtidigt som den roterar. Kör två varv åt ena hållet, därefter tre varv åt det andra. Om det inte hjälper, tvätta skivan igen.

OBS! Det går enligt min erfarenhet att få bort ganska mycket av det knaster som beror på smuts i spåren. Men om spåren skadats på djupet av till exempel en dålig nål finns inget att göra. En skiva som inte slutat knastra efter 3-4 behandlingar kan förmodligen inte räddas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar