The Musical Box: Konsten att rädda en vinylskiva

söndag 4 mars 2012

Konsten att rädda en vinylskiva

Kan man rädda en gammal knastrig vinylskiva och få den att låta bra igen?

Jodå, det går visst att göra. Fettfläckar och annan smuts går att tvätta bort och få skivan spelbar igen. En tvätt kan också fixa till en vinylskiva som knastrar, men på ytan inte ser särskilt smutsig ut. Smutsen kan ha satt sig nere i spåren.
Däremot är det (vad jag vet) omöjligt att fixa till en vinylskiva som har hörbara repor. Det går knappast heller att rädda skivor som i sitt ”tidigare liv” hanterats ovarsamt och till exempel spelats med dåliga eller trasiga nålar. Då kan själva spåren i skivan ha skadats.

Avancerade ”skivtvättmaskiner” finns att köpa, men kostar ganska mycket pengar.
Jag och Mauritz på Record Service i Jönköping testade en ny och billig variant av skivtvätt, som går på ungefär 600 kronor. Resultatet blev förvånansvärt bra.

Vi räddade bland annat en gammal ospelbar Bill Haley-platta tillbaka till livet igen (se bildserien nedan). Däremot kunde vi inte fixa till min gamla Juicy Lucyskiva på Vertigos eftertraktade swirletikett. Den såg visserligen betydligt snyggare ut efter behandlingen, och det mesta av knastret fick vi bort, men den var nog lite för repig...

Häng med här nu. Så här gjorde vi:

En rejält skitig Bill Haley-LP med mycket synlig smuts. Vad det var kan man bara gissar sig till, möjligtvis intorkat kattpiss, och skivan givetvis helt ospelbar. Det knastrar och hoppar och lever jävel i största allmänhet.
Först en försiktig avtvättning under vattenkranen för att få bort det allra värsta. Många tror att etiketten kan skadas eller lossna av att bli våt eller fuktig, men det stämmer inte riktigt. Möjligtvis kan det ske om skivan får ligga i vatten en tid. Men etiketten är pressad in i vinylen och klarar faktiskt en hel del.
Montering av utrustning.
Ner med skivan i ”tvättmaskinen” och rotera runt valfritt antal varv i lugnt tempo. Fler varv ger förmodligen bättre resultat, men det kan kanske finnas risk att spåren skadas om man håller på för länge.
I ”maskinen” sitter borstar på båda sidor som tar bort smutsen under tiden skivan snurras. Vätskan i maskinen är i det här fallet en blandning av sterilt vatten och isopropylalkohol (industrisprit). Vi använde blandningen en del alkohol och fyra delar vatten. Det går troligen bra med vissa andra fettlösande medel också, till exempel diskmedel och liknande. Men kolla upp med vad du häller i, så medlet inte skadar vinylen.
Avsköljning i vanligt kranvatten.
Därefter sköljning i sterilt, destillerat vatten, för att få bort eventuella kalkrester från kranvattnet.
Torkning i torkstället.
Och så här fin ser skivan ut efter behandlingen.
Och den låter bra också! Nästan som ny!

3 kommentarer:

 1. jag återvänder till din blogg ,detta var kul att läsa,

  SvaraRadera
 2. Du är välkommen tillbaka Mats!

  SvaraRadera
 3. Jag har lagt upp några länkar till Youtube, där man kan höra resultatet, för och efter!
  http://recordservice.wordpress.com
  Ha en bra dag, alla!
  Mauritz

  SvaraRadera