The Musical Box: 20 år med Jethro Tull

torsdag 29 mars 2012

20 år med Jethro Tull

JETHRO TULL - 20 YEARS OF JETHRO TULL - 1988

20 Years Of Jethro Tull är förmodligen ett album bara för fansen. Men det är å andra sidan bättre för vem som helst att slösa sina pengar på den än på Stevie Winwood. Det är förbannat intressant – och bra – lyssning på fyra LP-sidor.
20 Years Of Jethro Tull är något så populärt som ett samlingsalbum med outtakes och tidigare inte utgivna låtar. Sånt som skivbolagen älskar att ge ut, eftersom det förmodligen bara kostar dem småpengar, då de redan har rättigheterna. Ett fenomen som blev stort på 90-talet inte minst tack vare cd-skivan.

Men 20 Years Of Jethro Tull får nog ändå sägas vara väl investerade pengar för den som är svältfödd på bra prog- och bluesrock från det sena 60-talet och dessutom gärna vill höra Tull i ännu ohörda versioner. För de riktigt nördiga fansen är skivan en högtidsstund.

För en gammal Tull-fanatiker som jag är det så klart spännande. Den första av de fyra sidorna är bäst. Låtarna där är liveinspelningar hämtade från radioarkiv, förmodligen BBC, och introduceras av en röst som låter misstänkt lik Frank Zappa: ”You know, this group could be the biggest attraction since Stones”...

Andrasidan består av outtakes, alltså tidigare inte utgivna låtar eller versioner. Intressantast här är Lick Your Fingers Clean, en alldeles lysande rocker som av nån anledning inte fick vara med på Aqualung.

Tredjesidan får man väl säga är det här albumets utfyllnad, eftersom låtarna här är hämtade från 80-talet, då inte ens Ian Anderson klarade sig undan syntharna.

Situationen räddas dock av den sista sidan, där ett antal obskyra liveinspelningar med låtar som Locomotive Breath, Aqualung och Living In The Past har lagts in.

Och sånt kan ju vem som helst gå igång på, eller?

Nr: 1120/2000

2 kommentarer:

  1. Jag kan skryta med att känna en person som skällt ut hela Jethro Tull-gänget. Tull hade lirat på någon tysk rockfestival och hela bandet övernattade på ett hotell. På natten höll de övriga gäster vakna genom att ha en vild fest i hotellets lobby. Min bekant (som inte hade en aning om vilka de var) gick ner i lobbyn, skällde ut dem efter noter och förklarade att de borde respektera andra hotellgästers nattsömn. Enligt uppgift lugnade de sig efter denna tillsägelse.

    SvaraRadera
  2. Ha, ha. Alldeles lysande!

    SvaraRadera