The Musical Box: Sveriges första hårdrockband

onsdag 14 mars 2012

Sveriges första hårdrockband

Neon Rose lär ha varit Sveriges första hårdrockband. I så fall sitter jag inne med en rätt skön hårdrocksraritet, bandets första LP, A Dream Of Glory And Pride från 1974.

Men den är säkert inte särskilt ovanlig. På den tiden hade alla den...
Och jag vet inte om Neon Rose verkligen var först. Vad jag kommer ihåg var det i så fall i konkurrens med Tears, glamrockarna från Katrineholm med Rocky-T. Men de var kanske inte hårdrockare, de ville ju se ut som Ziggy Stardust allihop...

Neon Rose bildades redan 1970 och det är förmodligen det som räknas.
I vilket fall som helst är A Dream Of Glory And Pride fortfarande en överraskande bra hårdrockplatta. Jag gillar bandets lite vilda energi. Eller om det var desperation...för det kan inte ha varit lätt att vara hårdrockband i Sverige i början av 70-talet.

Om det spelade svensk popmusik i radio var det av betydligt mildare sort. Och den där hemska Tiggaren från Loussa (eller vad den hette) låg etta på Svensktoppen ungefär en miljon veckor i rad. Den minns jag väldigt tydligt. Vem som sjöng har jag förträngt.

För den som vill ha sig en rejält svettig dos svensk hårdrock från tiden när dinosaurierna härjade på jorden, då är det här en alldeles lysande skiva. Neon Rose lite halvbrutala rock står sig fortfarande väldigt bra, trots att mitt exemplar knastrar en del.

Nr: 1262/2000

2 kommentarer:

  1. En riktig svensk hårdrocksklassiker! Tyvärr har jag den bara i komprimerad form (läs Cd)Let´s go and get that boy är en grym låt.
    Deras tredje, och bästa, skiva Reload har jag däremot på vinyl. Såg dem på scandinavium runt 76-77 som förband till någon band, kan det varit Slade?

    SvaraRadera
  2. November är en annan grupp som brukar nämnas som ett exempel på tidig svensk hårdrock. Första plattan En ny tid är här kom 1970 och är riktigt bra.

    SvaraRadera