The Musical Box: L.A Woman är en klassiker

torsdag 1 mars 2012

L.A Woman är en klassiker

DOORS - L.A WOMAN - 1971

I´ve been down so goddam long that it looks like up to me”.
Det är den inledande textraden till låten Been Down So Long på Doors album L.A Woman från 1971.

Den låten är lidande. Kolsvart mörker. Det är blues.
Det är på L.A Woman Doors visade att de faktiskt var ett bluesband. Om nu Waiting For The Sun var en popskiva, så är L.A Woman blues.

Det var väl Morrison Hotel också, skivan innan. Men här är det mörkare, lidelsefullt och svart. Det är Midnight Rambler*.

Det enda som talar emot det är kanske Love Her Madly. Doors allra läckraste och poppigaste poplåt någonsin. En klassiker, en lysande stjärna på pophimlen som åtminstone kan få mina ögon att bli tårfyllda ta mej faen innan låten ens börjat.

Men L.A Woman är en bluesskiva. The Changeling, Been Down So Long, Cars Hiss By My Window, L.A Woman (som förresten har lite Midnight Rambler över sig).

Om man så vill har L.A Woman också en mystisk sida, b-sidan med märkliga skapelser som L´America, Hyacinth, The Wasp (Texas Radio And The Big Beat) och magiska Riders Of The Storm.

L.A Woman är en av mina favoritskivor, All-Time-High. Och om jag någonsin skulle få för mig att göra en tio-i-topp över mina LP-skivor. Då skulle L.A Woman vara med bland dem.

Nr: 219/2000


* Rolling Stones klassiker.

3 kommentarer:

  1. Skulle vara roligt och se en tio-i-topp lista.

    SvaraRadera
  2. Oj, det vågar jag knappt.
    Har försökt många gånger att sätta ihop en sån lista, men det har alltid slutat med att jag har nästan 100 kandidater...och sen dyker det upp nåt nytt, som man tycker borde vara med också...
    Men vi får väl se, det kanske blir av vad det lider...

    SvaraRadera
  3. Jag älskade The Doors som tonåring, och var extremt fascinerad av Morrisons texter och alla myter kring honom. Då tyckte jag att debutplattan, den med bl.a. "Break on through", "Light my fire" och "The end" var deras bästa skiva. Numera känns faktiskt "L.A. woman" som den mest lyssningsbara Doors-skivan, just för att bandet på denna skiva i hög grad höll sig till bluesbaserad rock, istället för utflippat psykedeliskt experimenterande.

    SvaraRadera