The Musical Box: Nytt i samlingen

Nytt i samlingen

Skivsamlingen minskar inte, tvärtom. Det här är mina senaste förvärv, inköpsdatum inom parentes. Recensioner kommer...

Midnight Oil - Capricornia (22/2-18)
Den senaste/sista plattan från Midnight Oil är nu 15 år gammal, men de var på turné förra året, så man vet inte. Capricornia är ett album i samma  anda som alltid, kraftfull gitarrock och engagerade texter. Fick bli en CD, vinylskivan släpptes bara i Australien.

Steve Harley - Yes You Can (21/2-18)
Harleys comebackalbum efter 13 år i kylan. En oväntat stark platta med kraftfulla arrangemang och låtar. Har givetvis mycket gemensamt med Cockney Rebels skivor från 70-talet. Ett bra köp m.a.o. Fick bli en CD, finns inte på vinyl.

Supertramp - Slow Motion (14/2-18)
Sista albumet med Supertramp låter så klart väldigt mycket Supertramp. Överraskande intressant till skillnad mot vad man skulle kunna tro. relativt svår CD-skiva att få tag på. Kom från Frankrike idag.

Dummies - A Day In The Life Of (13/2-18)
Ett samlingsalbum med bla ett antal testsinglar Jim Lea och Noddy Holder i Slade spelade in under bandets hårdrockperiod i slutet av 70-talet för att kolla om de fortfarande kunde göra bra poplåtar. Det kunde dem! Kom från England idag.

Jim Lea - Therapy (13/2-18)
Efter många års tystnad släppte Jim Lea i Slade denna efterlängtade soloplatta, som är långt i från det Slade en gång gjorde. Det är ett eftertänksamt och lätt melankoliskt popalbum, kanonbra! Kom från England i dag.

10cc - Mirror Mirror (8/2-18)
Ännu ett dåligt val finns det säkert många som tycker. Men av nån anledning har den här skivan något visst som gör den till mer än bara mainstream. Den är behaglig att lyssna på. Upphittad på second hand.

Slade - Cum On Let´s Party (7/2-18)
Erkännes, inget väl genomtänkt köp. Ett album med det Slade som återstod efter att Holder och Lea lämnat som dessutom är en omstuvad version av en äldre platta. Finns inte en bra låt här faktiskt! Enbart av samlarintresse. Kom med Posten.

Slade - B-Sides (6/2-18)
Är detta slutstationen för mitt sladesamlande? Nu har jag även alla b-sidor som togs med på alla deras vinylsinglar men inte på LP-skivorna. Nästa frestande steg är att samla på sig alla de singlarna...
Kom med posten idag från Skåne.
Gasolin - The Early Years (31/1-18)
Det går väl inte att stå emot en sån här skiva? En CD där Gasolins första svårhittade singlar äntligen samlats på ett ställe, kryddad med en del andra obskyriteter. Okej, vet vad ni tänker...men jag gillar skivan ändå.

Shocking Blue - Good Times (28/1-18)
Shocking Blues sista och definitivt bortglömda album finns nu äntligen på vinyl igen. Det är en oväntat stark platta där bandet rör sig mellan psykedelia, sunshinepop och new wave. Kom med Posten.

Shocking Blue - Live In Japan (28/1-1-18)
En inspelning från när holländska  Shocking Blue stod på topp. Att det verkligen var ett bra band, även live, visar denna inspelning från Japan. Kom med Posten.

Gasolin - Black Box (25/1-18)
En box med Gasolins sju första studioalbum, liveplattan Live Sådan samt en replika på första singeln Silke Sally. Svårt att låta bli även om jag hade alla skivorna redan (utom singeln). Jag försvarar det med att en del av di gamle har blivit sönderspelade.

Torsson - Gå emot strömmen (23/1-18)
Jag hade gett upp upp hoppet om att hitta den här, Torssons första singel. Ett traderaköp som inte blev helt billigt, men skivan är väldigt ovanlig. Det är en ovanlig låt också, redan 1979 gick Torsson mot strömmen.

Ian Hunter - Shrunken Heads (4/1-18)
En CD som visade sig vara svår att få tag på. Men den var värd besväret, varenda låt är briljant rock och plattan är förmodligen ett av Hunters allra främsta. Kom med Posten från Skåne.

Mott The Hoople - Live In Sweden (4/1-18)
Från Motts Sverigeturné 1971, som sägs varit lysande, kommer denna avdammade inspelning som under många år låg nedpackad i en låda hos Overend Watts. Andra halvan av konserten i Stockholms konserthus. Kom med Posten från Skåne.

Shocking Blue - Dream On Dreamer (4/1-18)
Går inte till historien som ett bortglömt mästerverk, men är ett sjysst album med oförskämt bra poplåtar, som ingen kommer ihåg. Ett av Shocking Blues mer obskyra plattor. Kom med posten från Skåne.

Shocking Blue -3rd Album (4/1-18)
Holländarna lyckades aldrig upprepa sin succé med Venus, men gjorde en rad bra popskivor ändå. Shocking Blues tredje album anses vara ett av de bättre. Kom med Posten från Skåne.

Sinners - When She Lies (2/1-18)
Årets första skiva blev en singel, men inte vilken som helst. Sinners magiska lilla 45:a från 1988 har varit efterlängtad länge! Det kan vara den bästa rocklåt som gjorts i det här landet.

Ian Hunter - Greatest Hits Live (21/11-17)
Ett livealbum med det bästa från Mott The Hoople och Ian Hunter är given i samlingen. Inspelad för över tio år sen men släppt nu, restnoterad och försenad redan innan den kom till Sverige. Men den var värd att vänta på. Kom med Posten idag.

Halfnelson - Halfnelson (11/11-17)
Trodde aldrig jag skulle hitta den här, så nog är det ett fynd alltid. Första skivan med bröderna Mael, innan de tog namnet Sparks, är svår att få tag på. Skivan gavs ut senare under namnet Sparks, men det här är originalet. Skivmässan i Huskvarna.

Art Zoyd - Phase IV (11/11-17)
Franks avantgardisktisk jazzrock med elektroniska inslag är ett av huvudnumren av mina skivköp på Huskvarnamässan. Behagligt att lyssna på, men påträngande. Framför allt något väldigt annorlunda.

Move - Message From The Country (11/11-17)
Som väntat ett skruvat album som inte liknar något annat, utom ELO. Oväntat roligt att lyssna på, märkliga hopp från 50-talsrock till hårdprogg, en skum sak. Skivmässan i Huskvarna.

Mott The Hoople - Two Miles From Heaven (11/11-17)
Outgivet material från det tidiga 70-talet med Mott The Hoople är sånt jag är svag för. Tror inte särskilt mycket på det här köpet, men kände ändå att jag behövde skivan. Skivmässan i Huskvarna.

Eloy - The Vision The Sword & The Pyre (7/11-17)
Frank Bornemann ger sig inte. Det här är är ett nytt bombastiskt konceptalbum med en historia som, som vanligt, till slut blir obegriplig. Men jag kan ändå inte låpta bli att tycka det är ganska charmigt. Kom med Posten.

Ian Hunter - Strings Attached (7/11-17)
Ett livealbum jag låtit bli då Hunter vid den här konserten i Oslo hade med sig väl valda delar av en symfoniorkester. Men oj vad fel jag hade. Det här är så klart ännu ett lysande livealbum av den gamle Mott The Hoople-sångaren. Kom med Posten.

Eiliff - Eiliff (4/11-17)
Första plattan från detta tyska jazz, kraut, rockband. En mycket spännande skiva som jag ser fram mot att få lyssna på. Skivmässan i Skövde.

Ken Hensley - Proud Words On A Dusty Shelf (4/11-17)
Vet inte vad som flög i mig, jag gillar ju inte Uriah Heep. Ändå kunde jag inte låta bli den här skivan med bandets organist Ken Hensley. Ska lyssna på den noga och fundera på varför. Skivmässan i Skövde.

Lokomotive Kreuzberg - Fette Jahre (14/10-17)
Kraut, folkrock och politiska vänstertexter, det här tyska bandet är svårt att få grepp på, men ohyggligt spännande. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Skivmässan i Skara.

Who - The Kids Are Alright (14/10-17)
Whopusslet börjar bli komplett. Det här är den saknade soundtracken från filmen om The Who av Jeff Stein och innehåller mest liveinspelningar. Skivmässan i Skara.

FFS - FFS (14/10-17)
Alla trodde tvärtom. Men det överraskande samarbetet mellan Franz Ferdinand och Sparks slutade med att smågrabbarna i indiebandet förklarade att det här var något av det häftigaste de varit med om. Skivmässan i Skara.

Wolf - Night Music (14/10-17)
Progressiv rock, jazzrock närmare bestämt, definitivt med anknytning till Canterbury och storheter som Curved Air. Skivmässan i Skara.

Sparks - Hippopotamus (13/10-17)
Som ryktet påstod, ett lysande album av bröderna Mael...igen. Men den här gången överträffar dem allt de gjort på den här sidan millennieskiftet och ganska mycket till. Edith Piaf blev första favoriten, men det finns fler. Kom med Posten idag.

Rain - Make The Day Break (2/9-17)
Ett fynd tycker jag. Men alla norrmän vet sedan länge hur bra Rain egentligen var trots att det bara finns ytterst få inspelningar med bandet. Experimentell, orgelbaserad rock som man bara måste älska. Köpt av Christer på skivmässan i Mjölby.

Eiliff - Girlrls! (2/9-17)
En krautklassiker påstår en hel del gamla tyska krautkännare. Jazzig, hård, orgelbaserad rock, mycket välgjord och faktiskt behaglig att lyssna på trots anslaget. Köpt av Klaus på skivmässan i Mjölby.

Ikarus - Ikarus (2/9-17)
Tysk orgelbaserad rock från det tidiga 70-talet, långa låtar och ganska påfrestande, kraut med andra ord, som nog är mer intressant än bra. Köpt av Klaus på skivmässan i Mjölby.

Made In Germany - Made In Germany (2/9-17)
Experimentell rock som har vissa likheter med Jethro Tull, med med ganska mycket humor. En första lyssning säger att detta är en lysande krautrockplatta, för Made In Germany är Made in Germany. Köpt av Klaus på skivmässan i Mjölby.


Aerosmith - Rocks (14/8-17)
Inte Aerosmiths bästa, men tveklöst deras svettigaste och mest adrenalinindränkta. Rocks är stenhård, svettig 70-talsrock. Attityd är ordet. Köpt från Postorderföretag i Västergötland.

Funkadelic - Maggot Brain (8/8-17)
Letade egentligen helt annat än funk, men när denna klassiker dök upp i ett skyltfönster kunde jag inte stå emot. Linné skivbörs i Göteborg.

Roger Waters - Is This The Life We Really Want (8/8-17)
Dyster som alltid, men Waters har viktiga saker att säga. Har dock inte helt funnit mig tillrätta med denna dubbel-LP, gissar att den tar tid att komma överens med. Bengans vid Stigbergstorget.

Ian Hunter - Fingers Crossed (26/7-17)
Första vinylskivan med min gamle hjälte sedan han spelade in Yuo Orta ihop med Mick Ronson. Så jag kunde bara inte låta bli, Ryktet har dessutom sagt att det ska vara en kanonplatta. Kom med Posten idag.

Proyecto A - Proyecto A+B (22/6-17)
Trodde nog jag skulle gilla den här. Kan vara Barcelonas svar på Brainticket. Det i vilket fall första psykedeliska plattan som spelades in i Spanien. En riktigt skum sak, fuzzgitarrer, blås, ljudeffekter och hammond. Ett byte med Christer i Habo.

Eloy - Reincarnation On Stage (12/6-17)
Kom ut 2014, men på vinyl först nu, dock bara i mycket liten upplaga. Eloys troligen sista album innehåller liveinspelningar från bandets senaste turné 2012. Består av hela tre skivor. Kom från Tyskland idag.

Jo Jo Gunne - Jo Jo Gunne (27/5-17)
Fräck amerikansk rock från tidigt 70-tal som med rötterna i Spirit landar nånstans mellan Little Feats jazzrock och sydstatsrock. Ett bortglömt guldkorn påstår jag. Köpt av Mauritz på Record Service.

Jethro Tull - Thick As A Brick (20/5-17)
Imponerad av Steven Wilsons remix av Warchild kunde jag inte låta bli hans mixning från 2012 av denna klassiker. Thick As A Brick anses vara Tulls största stund. Har Wilson lyckats göra den ännu bättre? Bengans i Göteborg.

Jethro Tull - Warchild (13/5-17)
Warchild är det perfekta albumet i min värld. En 2000-talsremix av Steven Wilson gick därför inte att låta bli. Överraskande nog låter denna skiva minst lika bra som originalet...om inte bättre...delvis åtminstone.

Jeff Lynne´s ELO - Alone In The Universe (13/5-17)
Nästan två år för sent insåg jag att Jeff Lynne gbjort det igen. Detta är ett nostalgiskt comebackalbum utan på något sätt göra anspråk på det, tvärtom.

Electric Light Orchestra - Out Of The Blue (13/5-17)
Lite fånigt kanske, men en repa på sida 3 fick mig att köpa denna nya och slänga ut min gamla. Det gjorde i sin tur att jag på nytt upptäckte hur bra detta album är.

David Bowie - Young Americans (22/4-17)
Gjorde mig av med mitt gamla ex eftersom den hade en repa, men saknade skivan så mycket att den nu är tillbaka igen, men i en ganska mycket fräschare version. Köpt av Peter Andersson på Sweetspot i Jönköping.

Peps Blodsband - Hög standard (22/4-17)
En svensk reggae och proggklassiker som jag en gång hade och nu har fått igen. En fantastiskt skiva, inte sant?
Inköpt på Sweetspotmässan i Jönköping av Peter Andersson.

Waterloo - First Battle (15/4-17)
En reiusse av en riktig dyrgrip. Belgiska Waterloos enda skiva är dessutom riktigt kul. Det är beatpop, psykedelia och progrock på en och samma gång. Har likheter med både Hollies och Jethro Tull...hur nu detta är möjligt. Skivmässan i Huskvarna.

Shocking Blue - Beat With Us (15/4-17)
Den svårhittade debutskivan med Shocking Blue, den innan Mariska Veres kom med i bandet. Att det är beatpop hör man ju på namnet. Skivmässan i Huskvarna.

Neon Rose - Two (15/4-17)
Andra skivan från Sveriges första hårdrockband. Det är rock´n roll, det är hårt och mycket seriöst. En svensk klassiker. Skivmässan i Huskvarna.


Aunt Mary - Loaded (15/4-17)
Andra steget i norska Aunt Marys trestegsraket. Loaded är en hårdrockplatta till skillnad från debutskivan som innehöll folkrock och den tredje som anses vara ett av de bästa progrockalbum som spelats in i Norge. Skivmässan i Huskvarna.

Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced (10/3-17)
Detta gitarrmonster har nu tagit plats i samlingen och har redan börjat svälla ut så något annat inte får chansen att bli spelat. Det blir lätt så med låtar som Foxy Lady, Fire, Hey Joe, Purple Haze...
Kom från Göteborg idag med Posten.

The Who - A Quick One (10/3-17)
Har jag sagt att Boris The Spider är en av mina favoritlåtar?
Inte det... nåja, den finns i alla fall på denna legendariska LP från -66 som var The Whos andra.
Skickad från en butik vid Stigbergstorget.