The Musical Box: Nytt i samlingen

Nytt i samlingen

Skivsamlingen minskar inte, tvärtom. Det här är mina senaste förvärv, inköpsdatum inom parentes. Recensioner kommer...

Aerosmith - Rocks (14/8-17)
Inte Aerosmiths bästa, men tveklöst deras svettigaste och mest adrenalinindränkta. Rocks är stenhård, svettig 70-talsrock. Attityd är ordet. Köpt från Postorderföretag i Västergötland.

Nisse Hellberg - Outgivna bitar 2000-2016 (14/8-17)
Blev oväntat Wilmernostalgisk och föll dessutom för formatet, 10 tum, men vet inte om detta egentligen är något för mig. En första lyssning säger rockabilly. Köpt från postorderföretag i Västergötland.

Funkadelic - Maggot Brain (8/8-17)
Letade egentligen helt annat än funk, men när denna klassiker dök upp i ett skyltfönster kunde jag inte stå emot. Linné skivbörs i Göteborg.

Roger Waters - Is This The Life We Really Want (8/8-17)
Dyster som alltid, men Waters har viktiga saker att säga. Har dock inte helt funnit mig tillrätta med denna dubbel-LP, gissar att den tar tid att komma överens med. Bengans vid Stigbergstorget.

Ian Hunter - Fingers Crossed (26/7-17)
Första vinylskivan med min gamle hjälte sedan han spelade in Yuo Orta ihop med Mick Ronson. Så jag kunde bara inte låta bli, Ryktet har dessutom sagt att det ska vara en kanonplatta. Kom med Posten idag.

Julius Victor - From The Nest (22/6-17)
Tror mycket på den här. Amerikansk heavy-psych från 1970 i samma skola som Atomic Rooster, Vanilla Fudge och Iron Butterfly. Visst låter det intressant?
Ett byte med Christer i Habo.

Proyecto A - Proyecto A+B (22/6-17)
Trodde nog jag skulle gilla den här. Kan vara Barcelonas svar på Brainticket. Det i vilket fall första psykedeliska plattan som spelades in i Spanien. En riktigt skum sak, fuzzgitarrer, blås, ljudeffekter och hammond. Ett byte med Christer i Habo.

Eloy - Reincarnation On Stage (12/6-17)
Kom ut 2014, men på vinyl först nu, dock bara i mycket liten upplaga. Eloys troligen sista album innehåller liveinspelningar från bandets senaste turné 2012. Består av hela tre skivor. Kom från Tyskland idag.

Jo Jo Gunne - Jo Jo Gunne (27/5-17)
Fräck amerikansk rock från tidigt 70-tal som med rötterna i Spirit landar nånstans mellan Little Feats jazzrock och sydstatsrock. Ett bortglömt guldkorn påstår jag. Köpt av Mauritz på Record Service.

Sweet Smoke - Just A Poke (27/5-17)
Amerikaner som i början av 70-talet höll till i Tyskland och därför blev en del av krautrockscenen. En fräck LP med psykedeliska förtecken och långa vindlande melodislingor. Läckert!
Inköpt hos Klasse i källaren.

Jethro Tull - Thick As A Brick (20/5-17)
Imponerad av Steven Wilsons remix av Warchild kunde jag inte låta bli hans mixning från 2012 av denna klassiker. Thick As A Brick anses vara Tulls största stund. Har Wilson lyckats göra den ännu bättre? Bengans i Göteborg.

Jethro Tull - Warchild (13/5-17)
Warchild är det perfekta albumet i min värld. En 2000-talsremix av Steven Wilson gick därför inte att låta bli. Överraskande nog låter denna skiva minst lika bra som originalet...om inte bättre...delvis åtminstone.

Jeff Lynne´s ELO - Alone In The Universe (13/5-17)
Nästan två år för sent insåg jag att Jeff Lynne gbjort det igen. Detta är ett nostalgiskt comebackalbum utan på något sätt göra anspråk på det, tvärtom.

Electric Light Orchestra - Out Of The Blue (13/5-17)
Lite fånigt kanske, men en repa på sida 3 fick mig att köpa denna nya och slänga ut min gamla. Det gjorde i sin tur att jag på nytt upptäckte hur bra detta album är.

David Bowie - Young Americans (22/4-17)
Gjorde mig av med mitt gamla ex eftersom den hade en repa, men saknade skivan så mycket att den nu är tillbaka igen, men i en ganska mycket fräschare version. Köpt av Peter Andersson på Sweetspot i Jönköping.

Peps Blodsband - Hög standard (22/4-17)
En svensk reggae och proggklassiker som jag en gång hade och nu har fått igen. En fantastiskt skiva, inte sant?
Inköpt på Sweetspotmässan i Jönköping av Peter Andersson.

Waterloo - First Battle (15/4-17)
En reiusse av en riktig dyrgrip. Belgiska Waterloos enda skiva är dessutom riktigt kul. Det är beatpop, psykedelia och progrock på en och samma gång. Har likheter med både Hollies och Jethro Tull...hur nu detta är möjligt. Skivmässan i Huskvarna.

Shocking Blue - Beat With Us (15/4-17)
Den svårhittade debutskivan med Shocking Blue, den innan Mariska Veres kom med i bandet. Att det är beatpop hör man ju på namnet. Skivmässan i Huskvarna.

Neon Rose - Two (15/4-17)
Andra skivan från Sveriges första hårdrockband. Det är rock´n roll, det är hårt och mycket seriöst. En svensk klassiker. Skivmässan i Huskvarna.

Eire Apparent - Sunrise (15/4-17)
Fräck nordirländsk psykedelia regisserad och producerad av Jimi Hendrix själv. Mycket gitarr och ganska skramligt, men väldigt charmigt. Skivmässan i Huskvarna.

Cosmos Factory - An Old Castle Of Transylvania (15/4-17)
Kraftfull japansk spacerock, en skiva som är väldigt lätt att få överdrivet stort intresse för och svår att vänja sig av med. En reissue, originalet går inte att köpa. Skivmässan i Huskvarna.


Aunt Mary - Loaded (15/4-17)
Andra steget i norska Aunt Marys trestegsraket. Loaded är en hårdrockplatta till skillnad från debutskivan som innehöll folkrock och den tredje som anses vara ett av de bästa progrockalbum som spelats in i Norge. Skivmässan i Huskvarna.

Riff Raff - Original Man (15/4-17)
Proggig jazzrock med skön ton. En chansning, hade bara hört talas om Riff Raff men köpte skivan ändå. Skivmässan i Huskvarna.

Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced (10/3-17)
Detta gitarrmonster har nu tagit plats i samlingen och har redan börjat svälla ut så något annat inte får chansen att bli spelat. Det blir lätt så med låtar som Foxy Lady, Fire, Hey Joe, Purple Haze...
Kom från Göteborg idag med Posten.

The Who - A Quick One (10/3-17)
Har jag sagt att Boris The Spider är en av mina favoritlåtar?
Inte det... nåja, den finns i alla fall på denna legendariska LP från -66 som var The Whos andra.
Skickad från en butik vid Stigbergstorget.

Utopia - Utopia (31/1-17)
Inte en okänd skiva med Todd Rundgrens Utopia utan en okänd sådan med Amon Düül II (vilket är en lång historia). Tvillingen till Wolf City kan man nog påstå, men lite mildare i sin framtoning. Kom från Tyskland idag.

Pell Mell - From The New World (31/1-17)
På sin andra platta går Pell Mell vidare från proggrock till symfonisk rock med klassisk musik som utgångspunkt. Därför ett album som har med gemensamt med Ekseptions inspelningar än med krautrock. Kom från Tyskland idag.

Out Of Focus - Out Of Focus (31/1-17)
En tysk jazzrock och krautklassiker som är precis så välgjord och intressant som ryktet säger. En reissue som kom från Tyskland idag.

Grateful Dead - Anthem Of The Sun (2/1-17)
Det är en psykedeliaklassiker som nu tar plats i samlingen. En rejält skum platta från erans skummaste period. Kom med Posten idag.

David Gilmour - Rattle That Lock (2/1-17)
Tio år efter On An Island kommer denna "uppföljare". Möjligtvuis har nu Gilmour kunnat skaka av sig Pink Floyds sound och ger sig ut på egna äventyr. En oväntat varierad skiva. Kom med Posten idag.


De De Lind - Io Non So Da Dove... (16/12-16)
Hörde den för länge sen och har letat sedan dess. Men till slut dök den upp i Klasses källare. Italiensk progg, mycket varierat och synnerligen oberäkneligt.

Blonde On Blonde - Contrasts (16/12-16)
Första plattan från detta brittiska psykedeliaband. Gillade andra skivan, Rebirth, den här är dock något mer oslipad i kanterna. Det är mer hård rock än psykedelia, men det låter rätt sjysst ändå.
Klasses källare.

Agitation Free - Shibuya Nights (9/12-16)
Efter 35 år återförenades dessa tyska spacerocklegender 2007 för ett antal konserter i Tokyo. resultatet blev denna dubbel-LP, numrerad och utgiven bara i 1250 ex. Självklart är det briljant. Kom från Tyskland idag.

Shylock - Gialorgues (9/12-16)
En svårhittad skiva i original, därför fick det bli en nyligen släppt reissue av denna franska progklassiker från 1977. Kom från Tyskland idag.

Fuchsia - Fuchsia (9/12-16)
Har ända sedan förra sommaren då jag hörde brittiska Fuchsia på Fest i logen-festivalen i Dädesjö försökt få tag på den här plattan. Nu är den på plats, i rosa vinyl dessutom, en reissue. En glömd psykedeliaklassiker från det tidiga 70-talet.

Pell Mell - Marburg (9/12-16)
Har länge funderat på att skaffa nån skiva med Pell Mell, har hört mycket positivt om dem. Marburg sägs vara deras storverk. Symfonisk progrock från det tidiga 70-talet kan inte vara annat än bra. Kom från Tyskland idag.


Torsson - Torsson (6/12-16)
Torssons jubileumsskiva är naturligtvis lika hejdlöst rolig som förväntat. Den här gången går Bo Åkerström tillbaka till där det började, till Klippan och LP:n Att kunna men inte vilja.

Björk - Debut (5/12-16)
Gillade albumet när jag bara hade det på CD. När jag nu till sist fått tag i vinylskivan låter den så klart ännu bättre. Påstår att detta är ett av 90-talets bästa album. Bengans i Göteborg.

Love - Forever Changes (5/12-16)
Ännu en saknad platta i samlingen. Denna psykedeliaklassiker har självklart en plats i min samling också. Bengans i Göteborg.

Black Crowes - Amorica (5/12-16)
De två första var svettig, frustande sydstatsrock. Deras tredje platta sägs dock vara Black Crowes storverk. Har saknat skivan länge, så nu ser  jag fram mot att äntligen få lyssna på den. Bengans i Göteborg.

Rolling Stones - Blue And Lonesome (2/12-16)
Årets rockhändelse i den riktiga rock´n´roll-världen. En bluesplatta, bara covers, tillbaka till 1964 och debutskivan med andra ord (som nästan bara innehöll coverlåtar). Är det nu Stones sluter cirkeln?

Black Sabbath - Tyr (18/11-16)
Oemotståndlig så klart. Går knappt att hitta på vinyl. Detta konceptalbum med Tony Martin som sångare är dessutom betydligt intressantare än man tror. En annan sida av Sabbath.


Blonde On Blonde - Rebirth (12/11-16)
En läcker psykedeliaplatta det här, skulle kunna soundtracken till hela The Summer Of Love trots att det är ett brittiskt band. Rötterna finns hos Cream men här ligger musiken närmare Jefferson Airplane och sunshinepop. Skivmässan i Huskvarna.

Akasha - Akasha (12/11-16)
Den här skivmässans märkligaste inköp, Akasha är ett norskt psykedeliaband med känningar också i progrock och världsmusik. Det kanske räcker med att säga att musiken på denna LP är oförutsägbar. Skivmässan i Huskvarna.

Samurai - Kappa (12/11-16)
Japansk psykedelia som vid en första lyssning kan tyckas lite väl ostrukturerad. Men jag har känslan av att det är en skiva som växer med tiden, Samurai har nämligen en gitarrist som är något extra. Skivmässan i Huskvarna.

Organisation - Tone Float (12/11-16)
Fanns på CD i samlingen sedan tidigare, men att ha den här skivan på vinyl kittlade så klart lite extra. Det gör inget att det är en reissue, originalet är av denna första LP med Kraftwerk är omöjligt. Skivmässan i Huskvarna.

Burnin Red Ivanhoe - Burnin Red Ivanhoe (12/11-16)
Dansk jazzpsykedelia från det tidiga 70-talet kan naturligtvis inte slå fel. Burnin Red Ivanhoe har en melodisk ådra som gör musiken tillgänglig och stundtals behaglig. Skivmässan i Huskvarna.

Aerosmith - Get Your Wings (17/9-16)
Förmodligen Aerosmiths starkaste nummer från det tidiga 70-talet, ihop med Toys In The Attic. Den här LP:n stora låt är givetvis Same Old Song And Dance, men varenda låt känns bra...just nu. Från Johans beryktade hårdrocksamling.

Aerosmith - Draw The Line (17/9-16)
Möjligtvis ä'r soundet lite för stökigt för att det ska vara riktigt bra. men i min värld är detta av någon anledning en av klassikerna som jag nu inskaffat delvis eftersom den var i så förbaskat bra skick. Från Johans beryktade hårdrocksamling.

Clash - Combat Rock (12/9-16)
När skivan var ny var det Rock The Casbah som var den stora hiten. Först flera år senare insåg folk storheten med Should I Stay Or Should I Go. Var den inte med i nån reklamfilm?
Från Johans beryktade hårdrocksamling.

Dio - Holy Diver (12/9-16)
Denna hårdrockklassiker bör naturligtvis ingå i varje samling. Nu har jag den också. Nu är det upp till Dio att bevisa om skivan ska få vara kvar eller inte. Kommer från Johans beryktade hårdrocksamling.

Megadeath - Countdown To Extinction (12/9-16)
Lite otippat kanske, men jag gillar den råa tonen och det våldsamma anslaget. Dessutom en 92:a och därmed svårhittad på vinyl. Från Johans beryktade hårdrocksamling.

Steely Dan - Countdown To Ecstacy (7/9-16)
Countdown To Ecstasy är den nästan lika svindlande upplevelsen som debutskivan Can´t Buy A Thrill. Steely Dan lyckades med konststycket att göra göra en bra andra platta, vilket få klarat av.

Steely Dan - Can´t Buy A Thrill (7/9-16)
Steely Dans debutplatta rankas som en av de bästa rockalbum som nånsin spelats in. Och med en superhit som Do It Again är det svårt att säga emot. JO, nog är det en klassiker alltid. Traderaköp.

Bobby Taylor - Taylor Made Soul (5/9-16)
Hade bestämt för at inte skaffa fler soulplattor. Men den här gick inte att låta bli. Soul från 60-talet har något speciellt som senare tiders inspelningar aldrig lyckats få grepp på. Traderaköp.

Keith Richards - Main Offender (5/9-16)
Svårhittad på vinyl och hett eftertraktad av stonessamlarna. Men Keiths andra soloplatta håller inte lika hög klass som föregångaren Talk Is Cheap. Mer av samma kan man väl säga. Traderaköp.

Alice Cooper - Killer (1/9-16)
Om du frågar mig är det här nog Alice Coopers bästa platta på 70-talet, trots att det inte finns en enda superhit här. Nu äntligen är den tillbaka i samlingen igen efter att ha kastats ut under något förvirrat tillfälle i början av 2000-talet.Black Oak Arkansas - High On The Hog (27/8-16)
Black Oaks storverk påstår kännarna men ett sånt där album som nog främst uppskattas av dem som är svårt angripna av sydstatsrockens fräcka gitarrlicks. Tror jag kommer att uppskatta den här LP:n.

Graham Parker - Burning Questions (26/8-16)
Denna annars svårhittade 92:a dök oväntat upp på en loppis i Baskarp. Kanske inte Graham Parkers största verk, men givetvis välkommen ändå.

Baker Gurvitz Army - Baker Gurvitz Army (24/8-16)
Första plattan av tre är en av de två skivor med det här bandet man behöver i samlingen. Lågintensiv progrock med kraftfulla inslag av bluesrock av trummisen Ginger Baker och gitarrdemonen Adrian Gurvitz.

Baker Gurvitz Army - Elysian Encounter (24/8-16)
Det andra av tre och tveklöst det bästa av Baker Gurvitz Army, ett samarbete mellan Ginger Baker och Adrian Gurvitz. Ett kraftfullt, halvproggigt 70-talssound, men ändå tämligen tillgängligt och faktiskt lättlyssnat.

Blind Faith - Blind Faith (24/8-16)
Jag blir aldrig någon fan av Steve Winwoods sångröst. Men eftersom det här absolut är en rockklassiker av stora format ska den givetvis ha en plats i min samling också. Claptons storhet går ju inte att komma undan.


Lynyrd Skynyrd - Gimme Back My Bullets (24/8-16)
Ännu ett Skynyrdalbum som fått ett något ljummet eftermäle. Förmodligen för att det inte finns nån låt i klass med Sweet Home Alabama. Att det är ett rejält svettigt sydstatsalbum har kommit bort nånstans på vägen.

Lynyrd Skynyrd - Nuthin´ Fancy (24/8-16)
Lite slarvigt sagt är detta fortsättningen på Second Helping, men utan nån Sweet Home Alabama. Men Nuthin´ Fancy är både tyngre och råare än sin föregångare och klarar sig dörmed alldeles utmärkt på egna ben.

Graeme Edge Band - Paradise Ballroom (24/8-16)
Andra och så här långt sista soloplattan från Moody Blues trummis. Även här tar han hjälp av Adrian Gurvitz. En överraskande sjysst LP, både funkig och rockig och en hel del Moody Blues (så klart).