The Musical Box: 99 Luftballon ska sjungas på tyska

onsdag 8 juli 2020

99 Luftballon ska sjungas på tyska

NENA – 99 LUFTBALLONS – 1983

Här duger inget annat än den tyska versionen. Det finns en med engelsk text också, men den väger alldeles för lätt här. Nej, 99 Luftballons sjungas på tyska, det är då sångerska Nena Kerner kommer fram som bäst. Det är väldigt mycket punk än den brittiska, som i en jämförelse är mainstream.
Som tur är går det lätt att skilja de båda versionerna åt, Den tyska heter 99 Luftballons, den brittiska fick namnet 99 Red Ballons. Den tyska versionen blev etta på singellistan i Tyskland. Den brittiska blev etta på brittiska listan året efter, 1984. Nena var det första tyska punkbandet som gick igenom rutorna utanför sitt hemland på allvar.

Okej, några är tidigare hade Nina Hagen Band gjort ett fräckt försök, men där blev African Reggae en sån där låt som bara den innersta kretsen kände till. Nenas 99 Luftballons blev däremot något helt annat, det blev en låt alla kunde...och gärna sjöng med i också, även dem som inte kunde ett ord tyska.
Jag blev tidigt ägare till Nenas debut-LP, där 99 Luftballos var höjdpunkten. Men då det under något ovarsamt ögonblick fick den en oreparerbar repa precis över hitlåten, så den fick lämna samlingen med en suck. Sen glömde jag bort Nena under ganska många tills jag hittade skivan på den här singeln, vilket givetvis blev ett ganska trevligt återseende.

Men inser nu också att Nena inte var bara en one-hit-wonder, även om det på kan tyckas så. B-sidans Ich Bleib Im Bett är en vass punklåt signerad det tidiga 80-talet. Jag sätter upp LP.n på köplistan igen. Den ska väl inte vara helt omöjlig att få tag på gissar jag.

Nr: 150/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar