The Musical Box: Blärk, en rapport från ett fosterland som blivit ännu kallare

torsdag 9 juli 2020

Blärk, en rapport från ett fosterland som blivit ännu kallare

ANDERS F RÖNNBLOM – BLÄRK!-NYA FOSTERLANDSSÅNGER – 2019

Jag blir ännu en gång så oerhört imponerad av Anders F. Han fyllde 70 för några år sedan och har gjort musik och låtar sedan 60-talet. Ändå har han så mycket kvar som bara måste ut. De senaste åren har det kommit nya skivor minst en eller två gånger om året. Och det är bra grejer.
Det är med ett litet frustande jag kastar mig över Blärk! Nya Fosterlandssånger, F-ets senaste projekt som när det var färdigt visade bestå av två album; Nya fosterlandssånger släppt 2019 samt Ballader och mysterier släppt våren 2020. De blir då, om jag räknat rätt, hans 26:e respektive 27:e album sedan LP-debuten 1971 med Din barndom ska aldrig dö. Samarbetsprojekt, samlingsplattor och singelsläpp oräknade.
Jag har följt Anders F sedan mitten av 70-talet, detr hysteriska draget, och har aldrig blivit besviken eller missnöjd med något enda av de albumn han gett ut, tvärtom. Nya fosterlandssånger känner jag mig just nu också väldigt nöjd över att ha i min samling. Trots att Rönnblom fyllde 73 år våren 2020 är han lika bitsk, rolig och klipsk som alltid.

Jag förvånas varje gång jag hör en ny skiva hur han alltid lyckas hålla sin kreativtet levande. Visst dyker det upp en och annan upprepning, och lånande av eget äldre material, men musiken känns fräsch, ny och aktuell. Hur många åldrande musiker lyckas med det?

På förtexten till Blärk!-projektet berättar Rönnblom om de ”sprattelmän och högerpopulister” som det senaste året befolkat samhället. Det inspirerade honom till en ny samling fosterlandssånger – ”nästan 40 år efter 1981 års kalla rapport”.

Och det där med en rapport från det kalla fosterlandet fick så klart mig att hoppa på tåget direkt utan att ens reflektera över att blinka. Varför skulle jag det? Den skivan har alltid varit ett av mina favoriter och då inte bara för Jag kysste henne våldsamt.

Men till skillnad från sin föregångare, där det trots allt fanns en gnutta positivitet i sammanhanget är Blärk! Nya fosterlandssånger ett kusligt album, rent skrämmande. Som Stina Berges konstverk på omslagsbilden. Det är verkligen ett album som speglar sin tid där fascism och rasism väntar bakom dörren, med sina horder av fake-news orcher på twitter och facebook.

Ja, det är en rapport från ett nytt fosterland som på 40 år blivit mycket kallare och hårdare. Jag påstår det började 2008 med alliansregeringens systemskifte från ett folkhemssverige till en sköt-dej-själv-och-skit-i-andra-mentalitet. Blärk!

Musikaliskt är det därför ett album som är besvärligare än vanligt att ta till sig. Till en början känns det knöligt och besvärligt att lära känna. Ogästvänligt till och med. Men det där är något som går över och för min del landade i någon slags fascination, lätt hypnotisk. När man kommit skivan lite närmare in på livet vill man gärna höra den flera gånger.

En liten varning här alltså. Blärk! Nya fosterlandssånger är ett album som kan li beroendeframkallande. De senaste årens Rönnblomskivor har bara släppts i mindre upplagor som ofta gått åt tämligen fort eftersom fansen är många och alla vill ha skivorna. Vill du ha tag den här skivan går det enklast och snabbast att beställa den direkt från Anders F.s hemsida.

Nr: 1576/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar