The Musical Box: Från prog till pop och schlager

söndag 11 mars 2012

Från prog till pop och schlager

För att uppskatta Andromeda Girl med Earth & Fire måste man nog ha lite koll på bandet Earth & Fire.

Nej, det är inte nån fortsättning på Earth Wind & Fire...
Earth & Fire var i början av 70-talet en holländsk progressiv rockgrupp, mycket mellotron och andra skumma grejer. Deras tidiga plattor är nu för tiden väldigt eftertraktade av samlare. De brukar bli skitdyra när de nån enstaka gång kommer ut på Tradera eller Ebay.

Andromeda Girl från 1981 kan man däremot få till ett ganska hyfsat pris. Den skivan vill inte samlarna ha...

Earth & Fire tog nämligen ganska snabbt steget från prog till pop och schlager. Jäpp, du läste rätt, schlager!
Tendenserna fanns på de tidigare plattorna också, men här tar de hela steget ut...

Nej, Andromeda Girl är nog ingenting för folk som vanligtvis sitter hemma i källaren med hörlurar och går igång på tidiga Yes och Genesis.

Fråga mig inte varför. Men Earth & Fires ”nya” stil ligger inte alls långt från storheter som George Baker Selection och Les Humphries Singers med en ganska kraftig anstrykning av ABBA-soundet.

Alltså 70-talets danspop. Jag skulle utan större besvär kunna plocka fram ett par låtar från skivan som mycket väl skulle kunnat funka som Hollands bidrag till Melodifestivalen på 80-talet.

Men - för det finns så klart ett sådant. Den här plattan kan jag ändå få för mig att spela nån gång ibland. Jag har räknat ut att det hänger på sångerskan Jerney Kaagman.

Hon har en läcker och lite vass röst. Nästan så jag skulle vilja jämföra med 90-talare som Swing Out Sister och Moloko.

Sen finns det ju så klart kvar en del prog-tendenser. Det dyker på en flera ställen. Det fanns nog lite glöd i Earth & Fire 1981 också.

Nr: 363/2000

5 kommentarer:

  1. När jag läste rubriken om denna platta, så förstod jag att det handlde om Earth & Fire:)
    Vi tycker i dag att ett band som detta, gjorde ett felsteg när de började spela pop och schlager, men det va väl de enda de kunde göra. Följa med i tidens förändringarna och bli "dåliga"! Listan kan bli hur lång som helst på band som gjort precis lika dant. Men det förändrar inte det faktum att de tidiga de gjorde är fenumenalt bra!
    /Mauritz

    SvaraRadera
  2. Bara omslaget var ju avskräckande. Det ser precis ut som något man ser i en loppis-back och tänker "varför dumpar de inte helt enkelt detta på tippen tillsammans med de där 50 plattorna med frireligiösa sånggrupper och de tyska easy listening-skivorna med Frank Valdor och Klaus Wunderlich?".

    SvaraRadera
  3. Just därför är det en rätt kul platta att ha i samlingen...
    Sen är det som du Mauritz säger, Earth & Fire var något helt annat i början av sin karriär.

    SvaraRadera
  4. Det finns ju som sagt en del fascinerande/skrämmande exempel på bands "uteckling". De psykedeliska fanbärararna i Jefferson Airplane som på 80-talet hade hiten "We built this city" under namnet Jefferson Starship är ett av de mer märkliga skepnadsbytena.

    Eller så är det jag som är reaktionär och gör motstånd gentemot förändringar.

    SvaraRadera
  5. Det var ett riktigt hemskt exempel du tog upp där. Men som tur var, var det ju bara delar av Airplane som var med i Starship.

    SvaraRadera