The Musical Box: New wave på Harvest-etikett

onsdag 21 mars 2012

New wave på Harvest-etikett

En LP på Harvest-etikett kan ju aldrig gå fel, tänkte jag när jag hittade en platta med The Shirts i en second hand-butik i Jönköping.

Det gjorde det inte heller. The Shirts visade sig vara ett riktigt kul band. Men knappast vad jag väntat mig.
Harvest gjorde sig mest känt för att släppa album med lite halvobskyra progressiva rockband. Och så höll Pink Floyd till på bolaget. Tyska Eloy släppte också flera av sina album på Harvest.

Men The Shirts är något helt, helt annat. Ett amerikansk new wave-gäng samtida med bland annat Blondie och Pretenders, vilka de faktiskt har ganska stora likheter med.

Förklaringen till att de hamnade på engelska Harvest berodde på att hemma i New York var det ingen som trodde på dem.

Shirts dök upp i mitten av 70-talet som ett av alla banden på klassiska livescenen CBGB:s. Där fick de tävla om uppmärksamheten med storheter som Television, Patti Smith och Mink DeVille.

I den konkurrensen hängde The Shirts inte med och skivkontrakt blev det inte, förrän Harvest fick nys om detta lovande band. Deras första platta spelades in i England 1978.

Street Light Shine från 1979, som jag hittade på Erikshjälpen, är bandets andra album och är inspelad i USA.

Bara en tia var en lysande investering. Street Light Shine har som sagt en hel del med Blondies ettriga pop att göra.

Men The Shirts har faktiskt en lite bredare repertoar och kan både jazza till det och göra halvt om halt introvert undergroundrock.

Så hittar du den här skivan, som nog inte är så där väldigt ovanlig, är det bara att slå till.

Nr: 1818/2000

2 kommentarer:

  1. Alltid intressant med plattor utgivna av Harvest! Men att beskriva Pink Floyd som ett "lite halvobskyrt progressivt rockband" kan jag inte hålla med om. Mer välkänt progressivt rockband får man leta efter.

    SvaraRadera
  2. He, he, det har du ju så klart rätt i...

    SvaraRadera