The Musical Box: Nick Simper och Deep Purplesoundet

torsdag 26 mars 2020

Nick Simper och Deep Purplesoundet

WARHORSE – RED SEA – 1972

Red Sea är ett sånt där album man lätt faller för redan vid första lyssningen. Hård proggig rock, mycket hammond och mycket gitarr. Att låtarna – överlag – ändå är ganska svaga och lite tjatiga tar ett tag, men är något som tveklöst kommer att upptäckas av den som lyssnar på skivan flera gånger.
Men för oss gamla Deep Purplefans är det givetvis en palla där det går att hitta massor med spännande saker. Nick Simper, som fick kicken från Mark 1-upplagan, sparar inte på Deep Purplereferenserna och visar tydligt var det var han egentligen ville hålla till.

Warhorse påminner givetvis också mycket om Captain Beyond, bandet Rod Evans, som också fick sparken från Deep Purple, drog igång. Att de både kände en viss besvikelse är framgår tämligen klart. Att både Warhorse och Captain Beyond halkade in på samma spår som Deep Purples andra upplaga är nog inte någon tillfällighet.
Om man lägger de sakerna åt sidan och i stället ägnar sig åt underhållningsvärdet av Red Sea, som blev Warhorse andra och sista platta, är den där likheten med Deep Purple i högsta grad intressant för gamla progrockare. Dels för soundet, som är väldigt hammondmullrande förföriskt, men också för att det inte går att låta bli att jämföra.
Själv tycker jag med några dagars betänketid att Warhorse första platta, den från 1970, känns som den mest intressanta av de båda skivor som det här bandet spelade in. Tycker dock att Red Sea borde gett anledning till att det blev en fortsättning. Men trots att bandet ”levde” fram till 1974 blev det här den sista LP Warhorse spelade in.

Red Sea i original, på Vertigos swirletikett, är en sån där riktig dyring. Men skivan har släppts som reissue i flera omgångar både på vinyl och CD, både officiella och inte. Den är därför tämligen enkel att få tag på nu för tiden.

Nr: 1366/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar