The Musical Box: Grönlandspop från Diskobukten

söndag 16 december 2018

Grönlandspop från Diskobukten

Grönlandsresan – två dagars båtresa norrut från Nuuk ligger Diskobukten och dess berömda glaciär. Vår båt ankrade utanför den lilla fiskebyn Claushavn som har 52 bofasta invånare.

OLE KRISTIANSEN – ISIMIIT IIKKAMUT – 1989

Denna grönländska storsäljare, såld i över 10.000 exemplar, är Ole Kristiansens första album. Det är ett album som även sålts en hel del utanför Grönland, trots att samtliga låtar har grönländska texter.
Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk. Nutida grönländska har fått in en hel del ord från danska och engelska, men är ändå ett språk med ytterst få likheter med de europeiska språken.
Ole Kristiansen har genom åren blivit omtalad för sina välskrivna texter och målande språk, på grönländska. Det kan jag inte på något sett verifiera, utom att jag tycker musiken och texterna fungerar bra ihop melodiskt.
Jag tänker mig att man som svensk skulle kunna göra en jämförelse med till exempel Ola Magnell vad gäller texterna. Musiken på den här skivan har dock mer med sen 80-talspops att göra än med Magnell. Kristiansens musik är betydligt hårdare producerad, mer synthig och kraftfull, möjligtvis lite för mycket för min smak. Att dock lägga in några som helt världsmusikbegrepp i musiken går inte. Det är rock, influerade av samtida musik från Europa och USA.
Ole Kristiansen lär komma från staden Aasiaat på Grönlands västkust, vid södra inloppet mot Diskobukten. Det är en av Grönlands största städer och har cirka 3000 invånare.
En plats vi med vår båt passerade i mitten av augusti 2018 men inte hade med i färdplanen. Vi var på väg till Illulisat vid norra delen av Diskobukten, där vi inte dock inte kunde lägga till, isbergen var för många och för stora. I stället hamnade vi i Claushavn, på södra sidan av bukten.

Nr: 216/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar