The Musical Box: Nanook - Grönlands främsta popexport

fredag 14 december 2018

Nanook - Grönlands främsta popexport

Grönlandsresan – Nuuk

NANOOK – PISSAANEQAQISUT – 2014

Nanook är Grönlands främsta popexport. Den här skivan har sålts i mer än 15.000 exemplar och Nanook har turnerat i USA, Kanada, Asien och Norden. Albumet kom 2014 på CD men släpptes våren 2018 även på vinyl.
Det var av en händelse jag hittade Atlantic Music i Nuuk, jag råkade titta upp precis när vi åkte förbi med Nuuks stadsbuss. Instinktivt tryckte jag på stanna-knappen och kunde hoppa av vid nästa hållplats. Atlantic Music har allt som en musikaffär ska ha, från begagnade och nya CD- och vinylskivor till musikinstrument, gitarrsträngar och trumstockar.
Avdelningen för ny vinyl var dock liten. Visserligen en hel del importerade amerikanska och europeiska plattor med storheter som Foo Fighters och Radiohead, men grönländska vinylskivor visade det sig bara finnas två, en med singer/songwritern Inuk och så den här, Nanooks bästsäljare, indiepopskivan Pissaanqaqisut.
Jag borde kanske köpt båda, jag kommer troligen aldrig att komma till Nuuk igen. Men nöjde mig med Nanookskivan efter att ha konsulterat försäljaren. Om jag bara skulle ha en skiva, och gillade rock var Nanook det bästa valet, menade han.

Han hjälpte mig sen också att välja ut ett antal andra grönländska skivor på CD, eftersom mina kunskaper om grönländsk rock var obefintliga. Jag vet lite mer nu.

Indiepop är inte alls mitt område, så jag kan inte jämföra Nanook med andra storheter i genren. Men jag tycker ändå det är en sjysst platta, bra melodiska låtar, snygga arrangemang inte överarbetade. En välgjord popskiva kort sagt, som jag nog kommer att spela ganska ofta och inte bara ha som souvenir i hyllan.
Pissaanqaqisut är dock inte Nanooks senaste skiva. Efter fyra års uppehåll släppte bandet våren 2018 ett nytt album, som ännu bara finns på CD. OM jag haft koll på det vid mitt besök i Nuuk hade jag köpt skivan där. Nu blir det till att göra en beställning till Gerönland i stället, vilket jag gissar blir ganska dyrt.
Om Nanook kommer från Nuuk vet jag inte. Men jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med Quinngorput, en ny och modern förort till huvudstaden, som började byggas 2005. Där finns nya moderna höghus, nyasfalterade vägar och pågående nybyggen av bostäder och köpcentrum vid foten av de gigantiska svarta bergen som reser sig i öster.

På andra sidan viken i Nuuk är bebyggelsen betydligt mer blandad, äldre trähus står sida vid sida med höghus i glas och betong. För mig är Nanook som Quinngorput, en representant för det nya och moderna Grönland, men med rötterna fast förankrade i den vilda naturen.

Nr: 1235/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar