The Musical Box: Metal på grönländska

tisdag 11 december 2018

Metal på grönländska

Grönlandsresan - båtresan över Danmarkssundet mellan Island och Grönland tog två dagar. Det tog ytterligare ett dygn innan vårt skepp i gryningen anlände till Godthåbsundet och Grönlands huvudstad Nuuk.

ARCTIC SPIRITS – PISSUTSIT – 2009

Metalbandet Artic Spirits har sin hemort i Qeqertarsuaq, en liten stad vid Diskobukten, i nordvästra Grönland. När skivan spelades in 2009 bodde här cirka 800 människor. Skivan är dock inspelad hos Atlantic Music i Nuuk.
Som de flesta grönländska band sjunger Arctic Spirits på grönländska, västgrönländsk dialekt om man ska vara petig. Det är en bra sak. Och väldigt annorlunda. Och intressant. Hur många svenska metalband har vågat sig på att sjunga på svenska?
Möjligtvis är det därför Artic Spirits inte nått någon större publik utanför sitt hemland. Det är dock något bandet har gemensamt med de flesta andra grönländska band. Men det bra väger över. Jag hade inte kunnat tänka mig att lyssna på de här låtarna med engelska texter, det hade tagit bort en stor del av min nyfikenhet.
Artic Spirits har givetvis sina musikaliska rötter i den sydligare rockvärlden långt från den norra polcirkeln. Här finns absolut spår av allt från Black Sabbaths mustiga och knivskarpa riff till betydligt modernare saker. Artic Spirits har sina egna War Pigs, Children Of The Grave och Sweat Leaf (trots att det inte växt några träd på Grönland sedan vikingatiden, typ).

Trots att bandets texter är på grönländska finns inget annat som direkt kan härleda Arctic Spirits musik till Grönland, ingen folkrock alltså. Inte heller går det att direkt jämföra med metal- och hårdrockband från Norden, som man med Grönlands historiska anknytning till Danmark rimligtvis bör göra.
Metal har aldrig varit min genre. Men Pissutsit, som är Arctic Spirits debutskiva, tycker jag är intressant. Självklart för ursprunget och texternas språk, men också för bandets influenser.
Jag köpte CD:n i Nuuk, i den där blågröngula träkåken strax utanför centrum där Atlantic Music håller till med sin skivaffär, studio och skivbolag, efter ett tips från butikspersonalen. Ett bra tips. Vi hade stannat till i Nuuk på vår väg upp till Iliminaq vid Diskobukten, inte långt från Qeqertarsuaq.

Nr: 141/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar