The Musical Box: Lovande grönländsk grunge

torsdag 13 december 2018

Lovande grönländsk grunge

Grönlandsresan – Nuuk

MAGNETIC NORTHPOLE/NU-GEN – 2013(?)

Från västra Grönland är det inte långt till Kanada, bara rakt över Davissundet. Till kolonialmakten Danmark är det betydligt längre. Kanske är det därför Magnetic Northpole och Nu-gen har hittat sina influenser från väster, grunge.
Den här CD:n är resultatet av en rockbandstävling i Nuuk på Grönland arrangerad av de lokala ungdomsföreningen NUIF (tänk typ Kulturhuset Jönköping) och på Grönland allerstädes närvarande Atlantic Music. Magnetic Northpole och Nu-gen var de två som fick spela in en skiva tillsammans. Det är två mycket unga band, enligt tävlingsreglerna fick ingen i bandet vara äldre än 25 år när skivan spelades in.
Den här CD:n ska alltså närmast ses som en demo-CD för två unga lovande band. Dock har jag inte hittat någon senare inspelning med något av dem, så vad som hände sen får så här långt stå obesvarat. Kvaliteten på musiken är därmed också av demokaraktär. Inspelningen är dock högkvalitativ, gjord i Atlantic Musics studio i Nuuk och sen färdigmixad i Köpenhamn.
Normalt sett skulle en sån här inspelning inte få någon plats i min skivsamling. Jag har närmare 200 sparade demoskivor på allt från vinyl, via kassett till CD liggande i en låda under sängen. I den högen finns säkert plattor som är bättre (och många sämre också).

Men till skillnad från skivorna under sängen låter jag den här skivan stå framme. Inte för att grunge är min musik, det är nog tvärtom. Jag ser skivan mer som en souvenir på från en spännande resa. Jag köpte skivan i Nuuk, i Atlantic Musics butik.
Sen är det också en skiva som ger hopp. Livet är tufft för ungdomar på Grönland, inte bara för det hårda klimatet, utan också avsaknaden av framtidsutsikter, ökad fattigdom och missbruksproblem. Grönland har kanske den högsta självmordsstatistiken i världen bland ungdomar. Då är en sån här skiva ett litet ljus i mörkret.

Nr: 197/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar