The Musical Box: Agitation Free – en liveinspelning från 1974

tisdag 24 september 2019

Agitation Free – en liveinspelning från 1974

AGITATION FREE – AT THE CLIFFS OF RIVER RHINE – 1998

Tysklands obestridda spacerockmästare Agitiation Free, här i en liveinspelning från 1974, smugglad under bordet som bootleg i många under namnet At Last AF Is Free, men sedan 1998 ett halvofficellt album.
Agitation Free nämns märkligt nog allt för sällan när tysk spacerock från 70-talet är på tapeten. Det är Ash Ra Tempel som drar till sig den stora uppmärksamheten. Men de få album Agitation Free spelade in i början av 70-talet berättar om ett band vars storhet nog borde varit större.

De efterlämnade sig bara två studioalbum samt ett fåtal liveinspelningar som i efterhand släppts på vinyl eller CD. Bandet spelade dock så sent som 2014 in ett reunionalbum live från Japan, Shibuya Night.

At The River Of Rhine är dock en av bandets äldre inspelningar, gjord 1974, en konsert som sändes i radio och därmed blev det perfekta bytet för pirater.

Det finns säkert vettiga anledningar till att inspelningen inte gavs ut som officiellt album då, trots att ljudkvaliteten är ypperlig. Men att det är en bländande uppvisning av ett band som stod på topp är säkert.

Agitation Free har en förmåga att svepa in sina lyssnare i ett omärkligt nät av toner och melodislingor som gör att man varken kan eller vill slita sig från dem. Det är vackert, det är fantasifullt, det är skimrande magi för den som uppskattar den här typen av musik.
De flesta låtarna känns igen, fyra av fem är hämtade från studioalbumet 2 nd. Därför är detta kanske inte en platta för nybörjare på Agitation Free, utan en CD mner för samlarna. Bara första spåret Through The Moods är tidigare inte utgiven, förövrigt albumets mest intressanta spår.

Nr: 308/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar