The Musical Box: Nya tankar om Chris Thompsons Night

onsdag 11 september 2019

Nya tankar om Chris Thompsons Night

NIGHT – NIGHT – 1979

Att det var Chris Thompson som sjöng på Manfred Mann´s Earth bands egensinniga version av Springsteencovern Blinded By The Light hade jag bra koll på. Jag gillade hans sångröst och därmed också Earth Band-plattor som Angel Station och Somewhere In Africa (wow!).
Att Chris Thompson under den perioden bildade ett eget band, Night, kände jag väl till, men intresserade mig inte särskilt mycket för. Det var till och med så att jag tyckte det inte var särskilt intressant.

Möjligtvis kan det varit så att inledningen med Hot Summer Night, som var exakt vad den utlovade, en sommarhit och inte mer, var orsaken till att jag aldrig spelade min Night-skiva särskilt många gånger.

Det var naturligtvis fel, påstår jag nu, efter att på nytt lyssnat på Nighs första platta. Jag har nu upptäckt att, om jag bara gjort mig besväret att lyssna på hela plattan, kunnat ha ganska kul ihop med redan i slutet av 70-talet.

Men det är ju aldrig för sent att ändra sig, säger jag nu, och spelar skivan förmodligen för tionde gången i rad. Gissar att det dock ligger en hel del nostalgi i min nya ”upptäckt”.

För självklart är det så att Chris Thompson, vare sig det var tänkt så eller inte, har ganska stora likheter med det Manfred Mann´s Earth Band ägnade sig åt. Och då blir det så klart rolig musik att lyssna på.
Sen gör det ju ingen skada att Night-skivan känns både varierad och välgjord. Det blir liksom aldrig tråkigt. Men så hade Chris Thompson lyckats få ihop en stark sättning, med bland annat gitarristen Nicky Hopkins, som tidigare lirat ihop med Beatles, Who, Stones, Kinks, Jefferson Airplane, Neil Young, Steve Miller, David Bowie...och många fler.

Jag skrev en ganska taskig text om den här skivan för sju-åtta år sedan. Troligen gjorde jag det efter att inte heller då lyssnat mer noga på skivan, utan gick mer på mitt minne av den från 70-talet.

Helst hade jag raderat den texten, men länkar i stället och behåller den som exempel på att man faktiskt kan ändra sig.

Nr: 1658/2222

Min gamla elaka text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar