The Musical Box: Peter Gabriels Big Blue Ball

torsdag 5 september 2019

Peter Gabriels Big Blue Ball

PETER GABRIEL - BIG BLUE BALL – 2008

Big Blue Ball är en märklig skiva världsmusik. Det var ett av Peter Gabriels projekt på 90-talet som över tio år senare kom ut på skiva. Att det tog sån tid beror kanske på att det hela till slut, efter en massa inspelningar 1991, 1992 och 1995 blev både mycket att hålla reda på och rörigt.
Det var när producenten Stephen Hague kallades in som det blev ordning, där resultatet till slut blev den här skivan. Big Blue Ball är alltså i egentlig mening inget gabrielplatta, även om han på något sätt medverkar i alla låtarna.

Artister som dyker upp i projektet är till exempel Karl Wallinger från World Party, Sinead O´Connor, Wendy & Lisa. Ett av de mer spännande inslagen presenteras dock av brittisk-egyptiskan Natacha Atlas, låten Habibe är en crossover mellan musik från Mellanöstern och Europa med inslag av hiphop. Det var när jag hörde den jag letade reda på skivan.
Ett annat spännande inslag är latino/hiphoplåten Shadow av Juan Canizares där kongolesiske musikern Papa Wemba medverkar. Det var bara ett par exempel, jag tycker hela skivan är stark rakt igenom, faktiskt utan undantag.

Jag kan dock inte påminna mig att albumet blev särskilt omtalat när det var nytt, även om låten Whole Thing togs med i dokumentära tv-serien Long Way Down där bland annat Ewan McGregor fanns med.

Att Peter Gabriel engagerar sig ett världsmusikprojekt förvånar inte. Han var tidigt ute med att ta in musik från andra världsdelar i den europeiska poop- och rockmusiken.

Tänker då närmast på Biko från hans tredje namnlösa och onumrerade soloalbum på 80-talet, det som numera benämns som Scratch. I det sammanhanget passar Big Blue Ball in alldeles utmärkt. Jag har skivan på CD. Det släpptes visserligen även på vinyl, blå givetvis, men bara i en mindre upplaga.

Nr: 286/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar