The Musical Box: Ett jazzigt eko från Torssons ungdom

onsdag 25 september 2019

Ett jazzigt eko från Torssons ungdom

YOGGI YOGHURTSSON & KALMAR BOSS BAND – BÅTEN HAR SJUNKIT – 2019

Ännu en förtäckt Torsson-platta, men till skillnad från Hugh Scott Band 1 och två är det den här gången gamle klippankollegan Yoggi Yoghurtsson som får stå på barrikaderna och ta emot kritiken.
Bakom den oskyldigt ljusblå fasaden hittar vi inte oväntat Bo Åkerström, Tomas Holst, ett jazzband från Kalmar samt basisten Dan Persson som fotograf den här gången. Nästan hela Torsson alltså. Flera av låtarna på albumet har skrivits av Yoggi. De andra av Bo Åkerström.

Yoggi Yoghurtsson sågs innan 2019 senast senast i Torssons ungdom, alltså på 80-talet. Han fanns med i bandet innan första skivan spelades in och räknas som en av originalmedlemmarna. Men det var som låtskrivare han fick chansen.

Yoggi Yoghurtsson låg bakom blnd annat låtar som En vacker kväll som finns på LP:n En svensk tiger, klassikerna Bröderna Holm, Överst på önskelistan och Det vore lång väga att gå på albumet En rökare i krysset. Och kanske några till.

Men som sångare fanns han inte med, förrän nu. Med resultatet i hand ser jag varför, men uppskattar så klart dagens insats. Yoggi Yoghurtsson har kvar sina låtskrivartalanger. Låtarna på den här skivan lär kännas igen direkt av alla gamla fans.

Melodierna tar oss omedelbart tillbaka till det tidiga 80-talet, Hökensås, en brandbil (men helst en ambulans) och tåget som ska ta mig härifrån. Jodå, det är en hel del En rökare i krysset-feeling som väller fram här och nu. Med ett jazzband bakom blir soundet naturligtvis något annat än förr, men det är precis samma sömniga nordvästskånska dansbandspunk på alltid.
Om jag nu ska nämna några låtar måste jag i så fall börja med Flugans perspektiv, en otäck berättelse där Yoggi till slut drar sin pistol och skjuter mannen som ryckte benen av flugan då han inte kunde se sitt dåd ur flugans perspektiv. 100 mil tycker jag väldigt bra om. Där är den torssonska igenkännningsfaktorn ruskigt hög.

På tal om det får vi vara med om en repris. Från Fjärde bästa bandet i Lund hämtas Tomas Holst låt Inte mycket att orda om. Där vi i jazztempo ännu en gång får berättelsen om en syster i Skövde, en sväng i trädgården och en fotbollsmatch på tv, det vill säga inte särskilt mycket att skriva en låt om.

Och så måste jag ju bara ta upp Gemensam grund, som förmodligen är ett nytt rejält bottennapp som man bara måste älska. Icke-Torssoninvigda kommer med utan minsta tvivel att hata den låten...till fansen outsägliga glädje.

Nr: 1638/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar