The Musical Box: Mer än bara mainstream radiopop

torsdag 12 september 2019

Mer än bara mainstream radiopop

MEN AT WORK – BUSINESS AS USUAL - 1981

Jag fick av någon anledning för mig att spela Men At Works platta Business As Usual igen, efter massor av år. En skiva från 1981 där låtar som Down Under och Who Can It Be Now var superhits. Och då menar jag riktiga jättesuperdunderhits.
Skivan är, överraskande nog, fortfarande kul. Det trodde jag faktiskt inte. Ändå spelade jag den i början av 80-talet så pass ofta att jag tröttnade på den ganska rejält. Det är förmodligen över 35 år sen jag spelade den här skivan senast.

Okej, nu för tiden är detta förmodligen mainstream radiorock om man skulle få för sig att analysera skivan och musiken närmare. Men man kan inte ta ifrån australiska Men At Work att de har ett lite originellt sound som gör att man kommer ihåg dem.

Jag minns att gruppen var en ganska frisk fläkt på sin tid. Möjligtvis kan det varit så att de var bland de första new wave-grupperna som dök upp från Down Under. De var spännande på något sätt.

Då var det ganska kul och lite udda pop, ungefär som Police. Och låtarna var riktigt bra. Down Under var ju en superhit. Och Who Can It Be Now var nästan lika bra.

De låter rätt bra nu för tiden också. Inte så daterat som jag fick för mig att det skulle låta. Nä, en riktigt bra skiva faktiskt. Lite överraskande, mer än bara vanlig mainstreampop, tycker jag. Jag har nu dessutom upptäckt ett par rätt hyfsade låtar till på skivan. Be Johnny Be och I Can See It In Your Eyes är ju inte alls dumma.

Nr: 370/2222

2 kommentarer:

  1. Ett litet sidospår - att musik låter "daterad" brukar oftast användas i negativ bemärkelse, att det skulle vara något dåligt i sig att det tydligt går att höra under vilken period musiken spelades in. (Nu tänker jag inte först och främst på den här bloggen, utan i allmänhet.) Som att det skulle vara förenat med stora svårigheter att lyssna på exempelvis tidiga Depeche Mode, Miles Davis tidiga 70-talsskivor eller Stockholmsdöds från runt 1990 under vissa tidsperioder, att det skulle vara problem att ta till sig "daterad" musik när modet föreskriver annat. Den ståndpunkten har jag aldrig förstått mig på, den verkar förutsätta att det är tomt på idéer bakom det tidstypiska soundet och så är ju långt ifrån alltid fallet.

    SvaraRadera
  2. Det där fick mig att fundera lite.
    Gissar att "daterat" är ett modeord som härstammar från den tid när det fortfarande fanns musikskribenter på tidningarna, som givetvis skulle vara först med det senaste...och gärna påpekade det.
    Jag har använt det emellanåt, slentrianmässigt gissar jag, som ersättning för (ungefär) mossigt eller liknande.
    Men det är ju som du säger, varför skulle det vara ett problem att det hörs att musiken inte är "ny" (på den här bloggen gäller ju egentligen det motsatta).
    Ska försöka sluta använda det ordet. Det känns...daterat.

    SvaraRadera