The Musical Box: Amerikansk kraut i Tyskland

tisdag 14 maj 2019

Amerikansk kraut i Tyskland

SWEET SMOKE – JUST A POKE – 1970

Ska rätta till ett allmänt missförstånd. Sweet Smoke är inget tyskt krautrockband. De är amerikaner. Men det var när de flyttade till Tyskland 1969 som de fick fart på rockkarriären.
Det är därför det går att spåa en hel del krautinfluenser i deras musik, som spacerock, avantgardejazz och långa improvisationer. De tyska krautrockbanden hämtade ju sin inspiration från storheter som Zappa, Jethro Tull, Pink Floyd och amerikanska jazzlegender. Det gjorde Sweet Smoke också, men från en kanske lite annan synvinkel än tyskarna.

Skit samma. Just A Poke är en intressant skiva att lyssna på, där det tyska krautinslaget med Conny Plank som producent förmodligen har en del med soundet att göra. Han jobbade ju också med storheter som Guru Guru, Kraftwerk, Neu, Harmonia...för att nämna några.

Sweet Smoke gillade jazzimprovisationer och skivan består av två sådana; a-sidans Baby Night och baksidans Silly Sally, båda runt 16 minuter, vilka tveklöst går att sortera in i den tyska krautrocken digra kartotek om man så vill.

För den som har hjältar typ Out Of Focus borde den här skivan funka alldeles utmärkt. Sweet Smoke släppte ytterligare två plattor under sin tid i Tyskland, men splittrades när bandmedlemmarna 1974 stack i väg till USA, Indien eller till andra delar av Europa.
Just A Poke går att få tag på nu för tiden för ungefär 300 kronor. Jag hade dock lite otur och fick tag i en lite väl knastrig platta, så den byttes ut mot den nypress som kom för något år sedan.

Nr: 1304/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar