The Musical Box: Det spelades bättre boll...igen

måndag 20 maj 2019

Det spelades bättre boll...igen

TORSSON – DET SPELADES BÄTTRE BOLL – 2018

Den 20 maj 1973, spelade J-södra mot Grimsås på Stadsparksvallen och fick stryk. Det påstås att det är den matchen Bo Åkerströms Det spelades bättre boll handlar om, vilket dock är en skröna.
Ämnet blev aktuellt igen när Torsson släppte en ny grön singel med låten på Record Store Day förra våren. Det spelades bättre boll har jag ju spelat sen det tidiga 80-talet. Men grön vinyl och en liveupptagning från 2015 av samma låt på baksidan skapade ett underligt köpbehov.

Egentligen är jag inte ett dugg imponerad av alla de märkliga upplagor av diverse RSD-skivor som dyker upp varje år i slutet av april. Märkliga återutgivningar i allt från guldfärgad vinyl till diaré. Samlarvärde påstås det, vilket jag dock känner mig högst tveksam till. Record Store Day-skivorna är inget som fått mig – som samlare – att hoppa högt och ännu mindre betalat de dyra pengar som krävs.
 
Det spelades bättre boll utspelar sig under en fotbollsmatch på Stadsparksvallen i Jönköping under det tidiga 70-talet. Eftersom jag skrivit om låten och skivan flera gånger tidigare, är det där denna text nu landar...i mittcirkeln under en division två-match mellan J-södra och Grimsås.

Det är nämligen där Kocken ska ha slagit sin omsjungna felpass. För att inga oklarheter ska uppstå måste jag först berätta att division två på 70-talet var betydligt bättre än det låter nu för tiden. På den tiden var division två verkligen som det utgav sig för, alltså andra serien, divisionen direkt under Allsvenskan.

Alltså lika högt som nuvarande Superettan. På 70-talet fanns fyra såna superserier; vilka hette Norrlandstvåan, Svealandstvåan, samt Norra och Södra Götalandsserierna. Seriesegrarna kvalade om två platser i Allsvenskan. Ett annat i sammanhanget viktigt fakta är att lagen på den tiden fick två poäng för seger, inte tre (om nån nu skulle oja över antalet poäng Grimsås fick med sig hem i Torssons låt).
Bo Åkerström påstod i en intervju jag gjorde med honom 2010 att grimsåsmatchen spelades 1966 eller 1967. Men det har jag kollat upp och det stämmer inte. Rolf ”Kocken” Andersson värvades nämligen till J-södra från Hammarby så sent som 1969. Han var efterlängtad i nya allsvenskarna J-Södra. Nykomlingen hade fått en usel start på det allsvenska spelet och behövde en målskytt.

Men trots att Kocken gjorde massor av mål, bland annat två i bortamötet med Malmö FF, spelade landskamp på Wembley och att det flera gånger sattes publikrekord på Stadsparksvallen åkte Södra ur Allsvenskan den gången (också). 1973 åkte J-södra ur division två (också).

Det var då lokalkonkurrenterna skadeglatt skaldade ”Nu är Södra i division tre, snart i fyran och lite te”...vilket ännu några år senare visade sig vara en sann spådom även om laget aldrig rasade längre än till mitten av nordvästra smålandsfyran.

Ett av de åren, 1993, där Södra pinsamt nog fick stryk av NIK på Åsavallen i Norrahammar, ska nog anses vara ett av klubbens jobbigaste någonsin. Jag såg den matchen, turligt nog för Södra var inte Bo Åkerström där.
Bilden: Hallbyläktarn

1973 i all
sin glans (eller hur man nu ser det). Men själv kommer jag bättre ihåg J-södras hemska säsong 1970, då laget precis åkt ur Allsvenskan. Det året fick de stryk (eller möjligtvis oavgjort) hemma på Vallen mot både rödsvartrandiga KB Karlskoga och sen åkte dit mot serievinnaren Skövde AIK, i en match jag med säkerhet minns att Uffe Lantz missade en straff.

Jag såg nästan alla Södras matcher 1970. Vi knattar brukade nämligen notoriskt planka in i det nordvästra hörnet av ståplatsläktaren. Egentligen inte för att se fotboll, utan mest för att det var spännande att bli jagade av vakterna.

Strax efter att matchen börjat och det var fullt på läktaren och statton inte längre kunde hålla koll, var det strömhopp över stängslet i hörnet och sen nasjade det ungar åt alla håll inne på Vallen. Jag är inte helt säker på att jag stavat rätt till "nasja", fick ingen hjälp av Google där. Men ni som ä från stan vet ju.

J-södra spelade mot Grimsås på Stadsparksvallen 1970 också, men den matchen kan jag inte påminna mig att jag såg. 2017 åkte J-södra ur Allsvenskan igen. Den säsongen spelade Grimsås i division VI Ulricehamn (där fick dem för de stulna poängen 47 år tidigare).

Nu verkar det kanske som att Södra genom åren mest ägnat sig åt att åka ur diverse serier, men så är det naturligtvis inte. De gick upp ibland, till exempel 1998 då laget säkrade segern i fyran genom att spöa Smålandsstenar i säsongens sista höstmatch. Den skrevs det dock ingen torssonlåt om.

Det gjordes det inte heller när laget året efter vann trean och inte ens när det 2005 blev seger i mellersta Götalandstvåan och Södra på allvar kom tillbaka till fotbollens lite finare kvarter.

Torssons fotbollssingel hittade gamla bowlingkollegan Uffe i entrén till Jönköpings skitdyra och omskrivet personalovänliga skrytbygge Spira, när Torsson lirade där i april 2018. Han köpte den till mig eftersom jag inte kunde vara där.
Den där mintgröna färgen var dock en liten besvikelse. Jag hade förväntat mig J-södragrön eller åtminstone stadsparksvallsgräsmattegrön eller, som sista alternativ, wunderbaumgrön. Skivan låter dock bra. Originalversionen av Det spelades bättre boll från 1980 ligger på a-sidan. På flippsidan (det kallas så på singlar) finns liveversionen från 2015.

Den ende som var var i bandet från då till då var Bo Åkerström. Vad jag vet har Södra inte kvar nån av spelarna från 1973 i dagens laguppställning (även om man skulle kunna tro det...viskar i mitt öra en liten elak djävel iklädd getternas blåa ställ).

Nr: 141/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar