The Musical Box: Du behöver ingen färg-tv

onsdag 8 maj 2019

Du behöver ingen färg-tv

PEPS BLODSBAND – HÖG STANDARD – 1975

Peps är hög standard. Hög standard är ett högklassigt album av Peps. Det vet alla som nån gång hört denne skånske rock-, blues-, och reggeahjälte.
Låten Hög standard, som fått många pris för sin höga standard, är en fortfarande synnerligen dagsaktuell låt om konsumtionssamhällets baksida. Något som på 2000-talet blivit allt mer aktuellt i samma takt som den globala uppvärmningen och mikroplaster i världshaven.

Du behöver ingen färg-tv när din hjärna fylls med PCB, konstaterade Peps syrligt redan 1975.

Peps var vänster och före sin tid. Är det bara ironi att miljöskurkarna från då idag kallar vänstern för extremister och sen själva går fria...

En och tjugofem är också högaktuell, även om summan är en annan. Den handlar i grunden om den låglönepolitik som fortfarande är en våt dröm för den svenska högern (trodde jag mig veta...men så var det inte, se kommentarer).

Nån gång i mitten av 70-talet stod jag och fingrade på skivan inne på Musikhallen på Västra Storgatan i Jönköping. Då var det första gången jag såg skivan, men tyckte det var galet roligt med omslagsbilden, Peps pastiche på ABBA:s tredje plattan där Björn, Benny, Agneta och Frida sitter i en lyxlimousin och dricker champagne. Peps satt i baksätet på en veteranbil och drack kaffe från en termos.
Valde mellan Peps och Nationalteaterns Kåldolmar & kalsipper...där jag till slut bestämde mig för Bob Marley och Kaya, jag ville gå till botten med reggae innan Peps. Det var reggae som gällde för Peps 1975, Hög standard är en reggaeskiva Jag tror man kan utpeka honom som den svenske musiker som på allvar introducerade reggaen i Sverige. En cover finns med, Styr den upp, Bob Marleys låt Stir It Up.

Nr: 106/2222

2 kommentarer:

  1. "En och tjugofem", skriven och sjungen av Rolf Alm, känns lite lättviktig i sammanhanget. (Den handlar förresten inte om låglönepolitik utan om vad intagna på fängelser fick i "lön" för sin "sysselsättningsplikt". Nuförtiden tycks det röra sig om 13 kronor i timmen.) Men det är väldigt få, om ens nån, av Peps skivor som är helgjuten i mina öron.

    SvaraRadera
  2. Tack för den rättningen (hänvisar i texten).

    SvaraRadera