The Musical Box: John Entwistle och rock´n´roll

torsdag 9 maj 2019

John Entwistle och rock´n´roll

JOHN ENTWISTLE – RIGOR MORTIS SETS IN – 1973

För mig är det oklart varför John Entwistle spelade in den här skivan. Rigor Mortis är ett album med covers på gamla rock´n´roll-låtar som Hound Dog och Lucille blandat med egna låtar i samma genre. Noga räknat är sju av tio Entwistles egna, så det är knappast något coveralbum.
Men jag kan inte påstå att Entwistle tillför särskilt mycket till vad som gjorts tidigare i rock´n´rollgenren, inte särskilt originellt med andra ord.
Men å andra sidan var svart humor John Entwistles grej. Skivans titel, Rigor Mortis Sets In, anspelar förmodligen på att rockmusiken var död (och det redan 1973 alltså, där ser man, och jag är böjd att hålla med). Och att den här skivan alltså skulle vara något slags sätt att skaka liv i de gamla klassikerna, eller något liknande. Eller tvärtom...
Nä, jag har faktiskt inte en aning och känner inte att man egentligen behöver spekulera.

Rigor Mortis Sets In är, oavsett om den är särskilt seriös eller inte, ändå en ganska trevlig skiva att lyssna på. Inledningen med Gimme That Rock´n´ Roll, Mr Bassman och Do The Dangle är rejält kul.

Skivans fräckaste spår är dock Made In Japan, alltså inte nån anspelning på Deep Purples livedubbel eller med österländskt tema, utan en fräck struttig och småknepig rocker med humoristiska undertoner.

En typisk John Entwistle-låt med andra ord, som märkligt nog inte fick plats på nån Who-platta, inte ens It´s Hard.

Nr: 1324/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar