The Musical Box: Enda riktiga skivan med Slade II

fredag 3 maj 2019

Enda riktiga skivan med Slade II

SLADE II – KEEP ON ROCKIN´ - 1994

När Noddy Holder och Jim Lea hoppade av Slade i början av 90-talet trodde alla att sagan var över. Men trummisen Don Powell och gitarristen Dave Hill var inte redo för nån begravning just då.
De fixade ersättare för de gamla hjältarna och fortsatte turnera under namnet Slade II och gör väl så fortfarande, men numera i väldigt sparsam omfattning. 1994 spelade det nya bandet in sitt enda album, Keep On Rockin´. Den där enda inspelningen råkade genom åren sen bli fyra skivsläpp med ungefär samma låtar.

Men Keep On Rockin´ är den första, originalpressen från 1994. Den innehåller Powell/Hills julsingel Merry Christmas Now som bonusspår. När skivan pressades på nytt 1995 var den utbytt mot Wild Nites. Men det röriga har knappt börjat.

Fem år senare, 1999, dök samma skiva upp igen i Holland men då under namnet Wild Nites. Det enda som skiljde den från originalpressen var att låten Wiuld Nites ersatt Merry Christmas Now som extraspår.

2002 kom skivan tillbaka igen, nu under namnet Cum On Let´s Party där även gruppnamnet var ändrat tillbaka till Slade. Det är ett cd-album som emellanåt dyker upp i Sverige. Denna utgivning innehåller tre nyheter, jullåten Run Rudolph Run, Hold On To Love och Take Me Home.

Alla gamla sladefans kände sig redan då väldigt väl informerade om vad som spelats in under den där numera omtalade studioinspelningen från 1994. Men slut var det inte...

När Dave Hill 2003 startade sitt eget skivbolag Yob, dök albumet upp för fjärde gången, nu under namnet Superyob. Den innehåller låtarna från ursprungliga Keep On Rockin´, men där låtarna Wild Nites, Hold On To Love och Take me Home tagits med.

Efter det har det varit tyst på skivsläppsfronten från Slade II, men man ska förmodligen inte säga aldrig... Såna där yobbiga skivsläpp är naturligtvis jobbiga för samlarna. Ska man nöja sig med en skiva, ska man ha två? Eller måste man ha alla?

För min del har jag tre, de tre första. Superyob fattas och saknas inte. Men troligen kommer den dock att införlivas i samlingen om jag får syn på den. Jag känner mig själv allt för väl, så svårt ansatt av Slade är jag.

Nu är Don Powell och Dave Hill på egen hand egentligen ett inte särskilt intressant band. Keep On Rockin´ och alla andra pressar också givetvis, är ett tämligen alldagligt brittiskt hårdrockalbum, men som tveklöst hämtat mycket av sin inspiration från ”riktiga” Slade.

Jämfört med Noddy Holder och Jim Lea var väl Powell/Hill inga större låtskrivare, de lyckades ändå få ihop ett antal sjyssta rocklåtar, men inte av lika hög kvalitet som ursprunget. Powell och Hill ska dock ha all heder av att de verkligen gjorde ett snyggt försök. De tar inte den enkla vägen och gör sladecovers, eller ens försöker kopiera gamla hits.

Jag är osäker på om man verkligen ska räkna in Keep On Rockin´ i Slades diskografi. Men för en gammal sladefan som varit med sedan det tidiga 70-talet är det ändå helt okej lyssning, ganska nostalgiskt och lite plåster på såren för att Slade inte längre finns på riktigt.

Nr: 263/CD

1 kommentar: