The Musical Box: Amerikanska flaggan och könshår

fredag 5 juli 2019

Amerikanska flaggan och könshår

BLACK CROWES – AMORICA – 1994

Vissa varuhus i USA vägrade sälja den här skivan på grund av omslaget. Det blev för mycket med både amerikanska flaggan och kvinnligt könshår på samma gång. Bilden är för övrigt hämtad från tidningen Hustlers julinummer 1976.
Amorica är Black Crowes tredje album. Det fullföljer en rak linje från bandets två första plattor, Shake Your Moneymaker (1990) och The Southern Harmony And Musical Companion (1992), trots att det var en nyinspelning av det äldre projektet Tall.

Om man är ute efter Black Crowes skramliga southernrock-sound finns inget att tveka på, där fattas inget av gäller Amorica. Vad man möjligtvis kan påstå är att låtarna på Amorica inte är lika distinkta utan mer jammiga och utdragna. Det är å andra sidan charmen med Amorica och orsaken till att jag har skivan i min samling.
Det finns många kännare av bandet som menar att Amorica är Black Crowes starkaste album, eller ett av dem. Jag är nog lite velig i det fallet, gillar både det fräcka soundet på The Southern Harmony And Musical Companion och Amoricas lite mer ofokuserade stil. En hitlåt går att leta fram, Wiser Time, som blev en hit i både USA och England. Här i Sverige missade dock radiostationerna den med ganska bred marginal.

Att Rolling Stones hörde till Black Crowes stora förebilder går givetvis inte att gå förbi utan ett påpekande. Inte heller kan man låta bli att nämna influenserna från Faces skrapiga sound vilket på ett nästan oförskämt sätt förenats med Allman Brothers sydstatssound till något som inte kan bli annat än briljant. Av den anledningen går det inte att tycka illa om Black Crowes eller Amorica.

Nr: 351/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar