The Musical Box: Början till slutet för Geordie

onsdag 10 juli 2019

Början till slutet för Geordie

GEORDIE – SAVE THE WORLD – 1976

Save The World menar många är Geordies höjdpunkt, samtidigt som det var skivan som avgjorde bandets öde. Det var den som fick AC/DC att få upp ögonen för den talangfulle sångaren Brian Johnson.
Efter ett album ytterligare, No Good Woman, fick Geordie se Johnson försvinna till Australien och inspelningen av Back In Black. Det var början till slutet för newcastlebandet.

Save The World är trots sitt rykte något av en illusion. Jag medger att starten med Mama´s Gonna Take You Home och She´s A Teaser är lysande hård glamrock.

Men sen blir det en ganska blaskig anrättning där Geordie bland annat testar reggae, som möjligtvis kunde funkat om det funnits lite humor, och givetvis en hel del fantasilös glammig hård rock.

Nej, Save The World är inte i närheten av att vara Geordies bästa album påstår jag. Föregångaren Don´t Be Fooled By The Name är betydligt – betydligt – starkare, framför allt mer varierad och fantasirik. Då jämfördes Geordie med Slade.

En sak kan man dock inte ta ifrån Save The World. Brian Johnson gjorde här sin allra bästa insats som sångare i bandet.
Det var många som gillade Save The World när den var ny. En period spelades skivan väldigt hårt i Pesets rökrum nere i källaren tillsammans med Van Halens första. Då styrdes vad som spelades med järnhand av elevrådet, som i sin tur styrdes med lika hårda nypor av överklassungarna i ljusblå och rosa Lyle & Scott som höll vid det runda bordet direkt till vänster innanför dörren.

Vi som inte fick sitta där tyckte dock det var galet roligt att MUF:s ordförande satt till vänster och att han blev så arg när nån sa det...

Nu för tiden är Save The World en LP jag sällan får för mig att spela. Och när jag nån enstaka gång gör brukar det räcka med de två, tre, fyra första låtarna på a-sidan, sen räcker det. Skivtiteln Save The World är numera ironi, Geordie räddade inte världen. De kunde inte ens rädda sig själva, albumet blev början till slutet för dem.

Nr: 1516/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar