The Musical Box: Gnags på reggaesafari

onsdag 3 juli 2019

Gnags på reggaesafari

GNAGS – SAFARI – 1982

Från folkrock via glam och new wave tog Gnags med oss på reggaesafari 1982. Safari var ett klart stilskifte från danska Gnags tidigare plattor, mot reggae som i början av 80-talet blivit intressant igen kanske på grund av de brittiska skaband som då dök upp, The Specials, Selecter, Madness.
Gnags ville dock hålla sig till reggaens rötter, rootreggae, och anlitade därför en dansk expert på området att producera, Karl Pittersson, som styrde gnagsskutan raka vägen mot Jamaica.
För oss som blivit lite smått förälskade i new waveplattan Intercity, som var föregångaren till Safari och dessutom tidigare haft förhållande med Burhöns, var Gnags nya stil till en början svårsmält. Intercity hade ju varit ett lysande album och jag ville höra mer.

Men reggae blev det, en genre som flera andra danska band också provade på under samma tid, till exempel Tösedrengene och Shu Bi Dua med sin Dogshit In The Garden.

Jag kan därför inte påstå att safari är något av mina favoritalbum med dessa danska rockveteraner,s amtidigt som jag tycker deras reggaeperiod var väldigt mycket roligare än när de senare på 80-talet började lira synthpop.

Då hade Gnags en period där jag tyckte skivomslagen var bättre än det som fanns på skivorna...tänker närmast på En underlig fisk. Gnags reggaeintresse höll i sig på LP:n efter också, Gnags X, och kom tillbaka på 1986 års Plads til begejstring.

Nr: 1465/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar