The Musical Box: Ett danskt Eldkvarn

söndag 1 maj 2011

Ett danskt Eldkvarn

Ibland kommer de tillbaka från ingenstans, skivor man nästan helt glömt bort att de fanns. Men Gnags album X (tio) var en jävligt bra skiva när den kom 1983.

Ett danskt Eldkvarn kanske, men betydligt rockigare och inte alls så förödande deprimerande. Eller Dag Vag, för Gnags blandade gärna med latinamerikanska rytmer. I början av 80-talet var de inne lite på reggae.

Gnags blev väl aldrig särskilt stora utanför Danmark. De sjöng alla sina låtar på danska och musiken var ganska säregen kan man väl säga. Funkigt, nästan jazzigt på sina ställen och med inspiration av folkmusik.

Gnags bildades redan på 60-talet i Århus och under många år bodde de tillsammans i ett kollektiv. Texterna var under de tidiga åren klart inspirerade av psykedelia och hela hippiekulturen.

Gnags X är ett av gruppens bästa album. Här finns flera låtar som borde fått åtminstone en lite, lite större plats i rockhistorien.
Slingrer ned ad Vestergade är en sanslöst skön skröna, Fodgaenger är en kul rocker med tuffa rytmer. Fuldmånevanvid och Hamnen med skibe är finstämda ballader i bästa dansk tradition.
Jag hittar egentligen inga dåliga låtar alls på den här plattan.

Gnags finns fortfarande och gör både spelningar och skivor. Genom åren har gruppen gett ut närmare 30 album, det senaste 2008.

Mer om Gnags:
Glamrock med Burhöns (Burhöns)
En underlig fisk

Den nedre bilden är hämtad från skivomslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar