The Musical Box: Earschplittenloudenboomer

söndag 29 maj 2011

Earschplittenloudenboomer

Earschplittenloudenboomer är knappast det idealiska namnet på en hit. Låten är inte något hitlisteämne heller för den delen. Här tar hårt rockande Steppenwolf steget ner i den psykedeliska rocken och blandar in både storbandsblås och märkliga effekter. Dessutom är den instrumental och hamnade som b-sida på singeln Who Needs Ya´.

Men av någon anledning gillar jag låten. Jag får lite Blood, Sweat and Tears-känsla. Och det blir en rätt spännande konstrast till Steppenwolfs annars rätt brutala rock.

Earschplittenloudenboomer och Who Needs Ya´ finns på albumet Steppenwolf 7 från 1970.

Det är en skiva utan de där uppenbara och självklara hitlåtarna. Men den är ändå väldigt, väldigt bra. En av Steppenwolfs allra bästa, om jag får bestämma.

Det finns inte någon Born to be Wild eller Magic Carpet Ride på skivan. Men på Steppenwolf 7 gömmer det sig ett antal riktigt spännande saker.
Who Needs Ya´ först och främst. En svettig tung rocklåt som nog blev en mindre hit i alla fall, men knappast hör till de kanadensiska steppvargarnas mest välkända.

Tuffa Ball Crusher och svettiga muddy-covern 40 days and 40 Nights är också såna där låtar som går att lira om och om igen. För att inte tala om Hippo Stomp.

Men det är inte de som är skivans styrka. Det är Snowblind Friend. En jävligt cool ballad av John Kay. Lyssna på den om du kommer åt!

Sjuan, som egentligen är Steppenwolfs femte album (fan vet hur de fick ihop det), borde rätt räknat räknas till bandets stora.

Mer om Steppenwolf:
Steppenwolf för damerna (For Ladies Only)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar