The Musical Box: ELO:s Eldorado

söndag 15 maj 2011

ELO:s Eldorado

ELO slog igenom stort 1976 med A New World Record och följde upp året efter med Out of the Blue. Det var då Jeff Lynne blev helgonförklarad.
Då hade ELO utvecklat sitt sound och lyckats göra något kommersiellt gångbart av det. Men de två albumen är inte ELO:s bästa. Jeff Lynnes största skapelse passerade förbi nästan obemärkt några år tidigare, Eldorado.

Det är ett pampigt, nästan bombastiskt konceptalbum, men med snyggt arrangerade poplåtar. Electric Light Orchestras egen Sgt Pepper har någon sagt.

På albumet, som är från 1974, finns kopplingarna direkt tillbaka till den brittiska 60-talspopen, den psykedeliska rocken och progressiv rocken. Eldorado var resultatet av tre års testande och experimenterande.

Här hittade Jeff Lynne till slut rätt i sin kombination av rock och klassisk musik. Eldorado är faktiskt ett album där rockmusik och klassiskt verkligen fungerar tillsammans.

Det räcker inte med att lyssna på albumet med bara ena örat, arrangemangen med cello, violiner och körer är krävande. Men tar man sig tid upptäcker man att Can´t Get it Out of My Head är en ovanligt vacker poplåt, att titelspåret Eldorado byggts upp av Jeff Lynne till något stort och att Laredo Tornado, Poor Boy och Illusions in G Major är briljanta poplåtar.

ELO klämde ur sig tretton studioalbum fram till splittringen 1986, Eldorado är det bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar