The Musical Box: Experimentella synthschweizare

onsdag 11 maj 2011

Experimentella synthschweizare

Att bara nämna Yello kan få ögonen att svartna på en del. Det är sant, de där synthschweizarna har gjort en hel del skräp. Räcker det med att nämna The Race...
Men det där är ett taskigt rykte från slutet av 80-talet. Bara några år innan var Yello ett rätt intressant band. Nästan lite föregångare och stilbildare i sin genre.

I början av 80-talet gjorde de spännande saker. You Gotta Say Yes To Another Excess från 1983 har jag här hemma. Och trots att synthpop mer eller mindre är bannlyst i samlingen har jag den kvar. För den är kul.

1983 var Yello nämligen ett synnerligen excentriskt synthband som verkligen testade gränserna. YGSYTAE är ingen skiva man bekvämt lutar sig tillbaka för att lyssna på.

Den är full av märkliga vändningar, tokiga infall, nonsens och faktiskt intressanta musikaliska finesser. En sak är säker. Yello skiljde sig från många andra synthband i början av 80-talet. De hade koll på vad de gjorde och är rätt bra musiker.

Yello blandar här tung råsynth med jazz, rock och nästan psykedelisk pop. I Love You är en fånig låt, men här blir den riktigt kul. För att inte tala om helt galna Swing, en jazzsynthslinga som är obetalbar.
Jag plockade fram den här efter ha varit på Hifi-mässan i Jönköping (maj 2011). Det var nämligen flera som använde Yello som referenslyssning. Och så är det. Den här skivan testar verkligen gränserna för högtalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar