The Musical Box: Rå sydstatsfunk

onsdag 25 maj 2011

Rå sydstatsfunk

Det finns inte många riktigt bra funkrockband. Mother´s Finest är ett av få. Deras officiella*** debutplatta från 1976 är en av de bästa i sin genre. Inte minst på grund av Niggazz Can´t Sang Rock & Roll.

En brutal funkboogie med en text som på sin tid fick både amerikanska radiostationer och politiska ledare att skaka av indignation.
Men vad de missade var att låten är en ironi. Sexmannabandet Mother´s Finest bestod vid den tiden av fyra färgade och två vita musiker.

Mother´s Finest förstaplatta är ett sånt där litet samlarobjekt. Skivan är svår att få tag på, trots att den i början av 80-talet gavs ut i en ny upplaga. Det är den jag har.

Det är en ohygglig skiva. Men det kanske jag redan sagt...

För dem som ger sig på att lyssna på Mother´s Finest nu kan det vara lite förvirrande. Bandet har genom åren växlat mellan tung sydstatsfunk, hårdrock* och nästan miami-soul**. Så det gäller att se upp med vilka skivor ger sig i kast med.

Men förstaplattan från 1976 är FUNK. Den är nästan obehagligt rå. Niggazz är brutal, men den är inte ensam. Låtar som My Baby, Dontcha Wanna Love Me och varför inte sistaspåret Rain är precis lika stentuffa.

Och det ska också sägas. Det här gänget är musiker som vet precis vad de gör. Det är därför Wizzards bas är så råtung, Moses Moes gitarr blytung hårdrock och Mike Kecks keyboardspel får det att gå rysningar längs ryggen.

Men värst av dem alla är sångerskan Joyce Kennedy. Hon är egentligen soulsångerska, men knäcker precis allt.

Mother´s Finest är något för dem som tycker att Sly and the Family Stone är för trevliga (?), Parliament och Funkadelic alldeles för mycket disco. Och att 70-talets hårdrock liksom inte räcker.

Mer om Mother´s Finest:
Röst som en ylande hund (Another Mother Further)

* Iron Age
** One Mother to Another
*** ...se kommentarerna...

3 kommentarer:

 1. Deras debut?? idag fick jag tag på en lurig skiva, den heter bara Mother´s Finest från -72!!
  inspelad på RCA (USA press, cut out) och det är verkligen Mother´s Finest, Joyce K, Mo, Murdock m.m. Den finns inte med på AMG, skall bli spännande att höra, gav 60:- för den i riktigt bra skick.

  SvaraRadera
 2. Där har du hittat en riktig raritet! Jag gav betydligt mer för mitt ex, för inte så länge sedan. Den du fått tag på är MF´s riktiga debutplatta (den kände jag inte till när jag skrev den här texten). Den har en helt egen historia. RCA gillade nämligen inte skivan när den var klar, utan lät en av deras egna producenter göra om den. Det gillade inte MF! Och det är därför de inte vill kännas vid den ens nu för tiden. Jag tror inte ens den finns med i bandets diskografi på deras egen hemsida. Men det är Mothers Finest som gjort den.

  SvaraRadera
 3. ...fortsättning...
  Dessvärre är den inte särskilt bra...originalinspelningen lär ha varit ganska tufft, men RCA pustade tydligen till soundet ganska ordentligt. Det är mer soulfunk än funkrock, om man säger så.

  SvaraRadera