The Musical Box: Steppenwolf för damerna

onsdag 16 mars 2011

Steppenwolf för damerna

Om John Kay lagt av i tid, skaffat en motorcykel eller en ranch i öknen eller byggt en egen nöjespark i stället. Då hade han nog i efterhand kunnat ses som en av sin tids stora rockmusiker.

Nu gjorde han inte det, utan fixade ihop nya re-unions med Steppenwolf hela tiden, och då blev det inte bra. John Kay lär efter vissa senare skivor knappast räknas till de stora*.
For Ladies Only var den sista plattan med Steppenwolf på tre år. Skivan kom 1971. Och nu kommer jag till poängen i den här texten. De borde kanske lagt av efter den, för sen vete fan vad de höll på med**.

Inte för att For Ladies Only är dålig. Tvärtom, det är en bra steppenwolf-skiva, även om den fick usla recensioner och sålde sämre än nästan allt annat.

Varför det blev så är troligen på grund av att den börjar så taskigt. Låten For Ladies Only är visserligen en rätt bra låt, men texten är bara ett taffligt försök att ställa sig på rätt sida politiskt. Den känns bara fel.

Andraspåret I´m Asking gör inte heller någon lycklig. Och där gick tåget för John Kay. Det hjälper inte att resten är bra grejer.
Sen är skivans namn inte heller så där lättsmält, For Ladies Only. Det gjorde väl knappast att några killar ville köpa plattan. Och att kvinnor på den tiden skulle få för sig att köpa en steppenwolf-skiva var nästan otänkbart. Särskilt inte när inneruppslaget består av en bild på en jättekukbil.

De flesta har väl för sig att Steppenwolf var ett riktigt stenhårt och tufft rockband med glöd som magma i både ögonen och gitarrerna. Den föreställningen kommer troligen från låten Born to be Wild, vilken för det mesta är den ENDA låt folk hört med bandet.
En nyhet. De var inte så stentuffa! Steppenwolf kunde vara rätt mjäkiga. Och de var rätt bra på ballader!


Den här skivans bästa spår är nämligen en ballad, Tenderness. Den är faktiskt jävligt snygg, och jag kan inte komma på många artister idag som skulle kunna göra en sån låt så bra.

Ride With Me är en jävligt bra rocker. Steppenwolfs näst bästa efter Born to be Wild, vågar jag nog påstå. Shackles and Chains gillar jag också, en countryrocklåt som John Kay och hans polare inte gör alls illa.

Sammanfattning: For Ladies Only har ett oförtjänt dåligt rykte. Den är bra.

* Tänker då närmast på hans soloalbum...
** Med ett undantag, Slow Flux. Jag återkommer till den...

1 kommentar:

  1. Hej!
    Har du lyssnat på plattorna "At your birthday party" och "Monster"? Där ligger alla pärlor.
    /Perra

    SvaraRadera