The Musical Box: Ett psykedeliskt guldkorn

torsdag 3 mars 2011

Ett psykedeliskt guldkorn

Artie Kornfeld var en av snubbarna bakom Woodstockfestivalen 1969. Men det är få som har koll på att han själv också var musiker. Den enda skiva han spelade in – Time to Remember med gruppen Artie Kornfeld Tree – är kanske inte den allra mest välkända, men väldigt charmig och rolig. En sån där skiva man bara kan drömma om att hitta.

För det här är hela den psykedeliska popen koncentrerad på en enda svart vinyl-platta. Artie Kornfeld har plockat år sig det bästa från Country Joe McDonald, Jefferson Airplane, Dr Hook & the Medicine Show och Buffalo Springfield, blandat ihop och skakat fram en sagolik pärla.

Stundtals inte alls långt från Jesus Christ Superstar eller filmmusiken från Easy Rider, men givetvis på en helt annan nivå.

För okej, rent musikaliskt är den inte något storverk. Men LP:n verkar vara inspelad med en massa humor...och säkert en och annan joint också.

Inledningen med Country Morning on 56th Street är lysande och väldigt mycket Shel Silverstein. Skivans enda cover, Crosby, Stills, Nash & Youngs Helpless, är en av de stora ögonblicken.

För att inte tala om avslutningen med magnifika kalkonlåten Rock´n Roll is Here to Stay där Artie Kornfeld öser på med hammondorgel, psykedeliska gitarrer och en kör som är helt fantastiskt läcker.

Skivan är utgiven av Dunhill Records i Los Angeles som i skiftet mellan 60- och 70-talen hade en otrolig förmåga att hitta spännande psykedelisk musik.

2 kommentarer:

  1. Jag hittade den, helt otroligt. Och ja den är en pärla, ett epos från en tid att minnas.

    SvaraRadera