The Musical Box: Skapelsens krona

söndag 27 juni 2010

Skapelsens krona

Har Lather blivit för gammal? När han fyllde 30 år började hans mamma skicka honom tidningsurklipp om hans vänner från förr, som fått fina jobb, som lyckats, som till och med får köra sin egen stridsvagn. Kan då Lather flumma runt, fläta håret, dansa på gatorna och ligga naken i sanden?

Klart att han kan, säger Jefferson Airplane. Han är en legend bland de unga och kan göra precis vad han vill.

Crown of Creation är en lågmäld Jefferson Airplane-platta, men den är knappast försynt. Den är elak, cynisk och humoristisk. Den ställer frågor och kräver svar. Till skillnad från de flesta andra band inom 60-talets psykedeliska rock var Jefferson Airplane övertygade i sitt ställningstagande när det gällde droger och inte minst vietnamkriget. De tvekade aldrig.

Det kanske är lite patetiskt att försöka berätta om en platta som kom för över 40 år sedan och försöka översätta vad de egentligen menade. Men Crown of Creation har limmat sig fast på min skivspelare. Grace Slicks spröda, men irriterande röst, går inte att bli av med. Jorma Kaukonens geniala melodislingor äter sig fast.

Crown of Creation anses vara ett av Jefferson Airplanes sista stora album men inte i samma klass som mästerverket Surrealistic Pillow.
Det är möjligt att skapelsens krona i Jeffersons värld är surrealistisk, men det här albumet ligger inte långt efter. Det är ett mästerverk signerat Kaukonen och Grace Slick som inte går att bli av med.

Lather är klockren, Ice-Cream Phoenix en LSD-tripp och Star Track en ironisk kärleksbetraktelse. Crown of Creation kan spelas hur många gånger som helst, det finns mycket att upptäcka.

Jag fick tag i plattan på Skivklubben. Dyrt, men värt pengarna. Inte minst eftersom den tydligen är en ganska tidig pressning med RCA Victors svarta etikett. Dessutom finns textbladet kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar