The Musical Box: Sommarpop med Ian Gomm

onsdag 9 juni 2010

Sommarpop med Ian Gomm

I oktober 1979 gick Ian Gomm upp på 18:e plats på amerikanska singellistan men låten Hold On. En sjysst liten popballad med stämsång och enkel refräng. En vanlig One-Hit-Wonder kan tyckas, och en ganska typisk Ian Gomm-låt.


Den finns med på
Ian Gomms solodebut från 1978, Summer Holiday, men är definitivt inte den plattans bästa spår.
För här finns också låtarna Airplane, en liten poplåt helt i stil med the Motors, och Hooked On Love, en klassisk pubrocklåt där det bara handlar om att ha kul.

Summer Holiday innehåller dessutom den fräckaste cover jag hört av Come On. Den där Chuck Berry-låten som Brian Jones snodde 1963 och blev det stora genombrottet för Rolling Stones. Ian Gomm vänder upp och ner på denna lilla rocker och gör nästan en ballad av den. Hur spännande som helst.

Ian Gomm är absolut ingen One-Hit-Wonder. Han lirade i början av 1970-talet med klassiska pubrockbandet Brinsley Schwartz och blev 1971 utsedd till Storbritanniens bästa rhythm-gitarrist. Han är dessutom är lysande låtskrivare och har genom åren gjort mängder med bra låtar. Enkel rak pop med bara en tanke, det ska vara kul.

Bland annat skrev han tillsammans med Nick Lowe Cruel To Be Kind, en av världens absolut bästa poplåtar någonsin.
Ian Gomm har sedan debuten släppt ett tiotal album, alla av hög klass, men de har knappt blivit uppmärksammade alls. Konstigt. Det här är sommarpop man aldrig blir trött på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar