The Musical Box: Bakgatans häxmästare

onsdag 30 juni 2010

Bakgatans häxmästare

Garland Jeffreys lät nästan som Elvis Costello. Men han var inte en av de nya välkammade unga gossarna i nya vågen. Garland Jeffreys var en rutinerad rockveteran som lirat med både Lou Reed och John Cale. Escape Artist från 1980 var hans sjätte album.

Som en skugga på en mörk bakgata. En iskall rysning längs ryggraden. Escape Artist var farlig, hemlig och mystisk. Garland Jeffreys en häxmästare som spottade ur sig besvärjelser. Den perfekta rockplattan. Escape Artist var som en knytnäve i ansiktet.

Här möter New Yorks undergroundrock reggae och soul, new wave och punk. Mystery Kids kallar tillbaka New York Dolls från underjorden, R.O.C.K kunde fått John Cougar Mellencamp att blekna och Graveyard Rock är äkta jamaicareggae mixad med Brooklyns tunga iskalla rocksound. Och 96 Tears, en av få Jeffreys-låtar som blev en hit, är bara stor pop.

Det finns faktiskt inte ett svagt spår på plattan. Men så har han också hjälp av David Johansen, Nona Hendryx och inte minst Lou Reed.

Puerto Rico-ättlingen och gitarristen Garland Jeffreys började uppträda med sitt eget band redan i mitten av 60-talet. Han spelade med Lou Reed och Velvet Underground, turnerade med reggaestorheter som Jimmy Cliff och Toots & the Maytals.

Garland Jeffreys egen skivutgivning har varit ojämn. Han gav ut sitt första album 1970 och det senaste kom 2006, I´m Alive. Ingen av de övriga är i klass med Escape Artist.


Med Escape Artist följer EP:n Escapades innehållande fyra låtar; Lover´s Walk, Christine, Miami Beach och We the People.

Bilderna är hämtade från Escape Artist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar